Kapo droge među 16 mrtvih u krvavim zatvorskim pobunama u Ekvadoru

Kapo droge među 16 mrtvih u krvavim zatvorskim pobunama u Ekvadoru

Broj poginulih u krvavoj tuči među zatvorenicima u zatvoru u centralnom Ekvadoru porastao je u utorak na 16, a vlasti su saopštile da je jedan od mrtvih bio navodni šef narko bande koji je izbegao optužbe u Peruu lažirajući svoju smrt tokom pandemije.

Zvaničnici su saopštili da je broj ranjenih u sukobima među zatvorenicima naoružanim oružjem i noževima u državnom zatvoru u Latakungi iznosio 43, a dvoje u kritičnom stanju. Borbe su izbile u ponedeljak i nastavljene do ranih sati utorka.

Kapo droge je identifikovan kao Leonardo Norero, alias „El Patron“. Vlasti su saopštile da mogu da potvrde njegovu smrt, ali da pravila dozvoljavaju da se detalji o tome kako je umro daju samo njegovoj porodici.

Norero (35) je uhapšen u ekskluzivnoj oblasti Gvajakila krajem maja tokom racije za koju su zvaničnici rekli da je zaplijenjene 42 zlatne poluge, oružje, nakit i oko 7 miliona dolara u gotovini. Rekli su da je, između ostalog, vlasnik najmanje sedam kompanija i luksuznih nekretnina.

On je držan u zatvoru srednje bezbednosti u Latakungi, oko 80 kilometara (50 milja) južno od glavnog grada Kita, dok je čekao suđenje zbog optužbi za trgovinu drogom i pranje novca.

Norero je takođe tražen zbog optužbi za trgovinu drogom u Peruu, gde vlasti kažu da je uspeo da izbegne pravdu sredinom 2020. lažirajući sopstvenu smrt usred pandemije koronavirusa i bekstvom u Ekvador. Njegovi advokati su predočili falsifikovanu smrtovnicu i navodne fotografije njegove smrti.

Desetine vojnika stiglo je u ekvadorski zatvor u utorak u podne kako bi pojačali bezbednost, dok je administrativno osoblje evakuisano iz kompleksa.

Poslednjih godina, državni zatvori u Ekvadoru videli su brojne krvave sukobe između rivalskih grupa zatvorenika, za koje su vlasti okrivile sporove među članovima rivalskih narko-bandi.

Zatvorski zvaničnici su rekli da su prošle godine drugi zatvorenici ubili 316 zatvorenika, dok je do sada ove godine bilo 106 smrtnih slučajeva.

Najgora bitka dogodila se u septembru 2021. u zatvoru Litoral u Gvajakilu, kada je ubijeno 125 zatvorenika. Dva meseca kasnije, tuča u istom zatvoru izazvala je 65 smrtnih slučajeva.