Gradonačelnik Njujorka proglasio vanredno stanje zbog migranata

Gradonačelnik Njujorka proglasio vanredno stanje zbog migranata

Gradonačelnik Njujorka proglasio je u petak vanredno stanje zbog hiljada migranata poslatih iz južnih pograničnih država od proleća, rekavši da zahtjev koji se postavlja gradu da obezbjedi smještaj i drugu pomoć „nije održiv .”

„Grad koji se oporavlja od tekuće globalne pandemije preplavljen je humanitarnom krizom koju su napravile ljudske ruke“, rekao je gradonačelnik Erik Adams. „Na ivici smo provalije. … Treba nam pomoć. I treba nam sada.“

Do kraja fiskalne godine, Adams je rekao da grad očekuje da će potrošiti milijardu dolara za pomoć pridošlicama, od kojih su mnogi u velikoj meri zavisni od državne pomoći jer im savezni zakon zabranjuje rad u SAD.

Adams, demokrata, rekao je da su pridošlice dobrodošle u grad. I sa ponosom je govorio o istoriji Njujorka kao mesta sletanja za nove imigrante.

„Njujorčani su uvek pazili na našu braću i sestre imigrante. U njima vidimo sebe. U njima vidimo naše pretke“, rekao je on.

Ali, rekao je, „iako je naše saosećanje neograničeno, naši resursi nisu“.

Već nategnuti sistem skloništa u Njujorku bio je pod još većim pritiskom veći deo ove godine zbog neočekivanog porasta onih kojima je potrebna pomoć.

Od pet do šest autobusa migranata stiže dnevno, rekao je Adams, a devet samo u četvrtak. Mnoge od tih autobusa su iznajmili i platili republikanski zvaničnici u Teksasu i Arizoni koji su pokušali da izvrše pritisak na Bajdenovu administraciju da promeni graničnu politiku slanjem migranata u gradove i države na severu orijentisane demokratama.

Jedan od pet kreveta u sistemu skloništa za beskućnike u Njujorku sada je zauzet migrantima, a iznenadni priliv je povećao njegovu populaciju do rekordnih nivoa. Grad je otvorio 42 nova, privremena skloništa, uglavnom u hotelima, ali Adams je rekao da će morati da se uradi više.

U petak je rekao da to uključuje gradske agencije koje koordiniraju izgradnju više humanitarnih centara; ubrzanje Njujorčana od skloništa do trajnih smeštaja, što bi oslobodilo prostor za nove dolaske u grad; i sastavljanje procesa za Njujorčane koji imaju dodatni prostor za smeštaj onih kojima je potrebna.

On je pozvao na državnu i saveznu finansijsku pomoć, savezno zakonodavstvo koje bi tražiocima azila omogućilo da legalno rade ranije, i savezne planove za pravednu distribuciju tražilaca azila širom zemlje „kako bi se osiguralo da svi rade svoj deo posla“.

Rekao je da će Njujork nastaviti da čini ono što može.

„Generacije od sada, biće mnogo Amerikanaca koji će pratiti svoje priče do ovog trenutka u vremenu“, rekao je on. „Unuci, koji će se prisećati dana kada su njihovi deda i baka stigli ovde u Njujork i našli mesto gde su mogli da polože glavu saosećanje, a ne okrutnost. Topli obrok. Šansa za bolju budućnost.