Evropski taksisti protestuju protiv širenja Ubera

Evropski taksisti protestuju protiv širenja Ubera

Stotine taksista zakrčilo je saobraćaj u Briselu u međunarodnim demonstracijama protiv kompanije za onlajn vožnju Uber, za koju se smatra da nepravedno narušava tržište.

Vozači žele da vlasti Belgije i Evropske unije obuzdaju širenje Ubera i kažu da se usluga ne suočava sa poreskim opterećenjima i propisima koje oni rade.

Demonstranti su došli čak i širom Švajcarske i Španije na demonstracije koje su počele u jutarnjem špicu i nastavile se u popodnevnim satima.

Tokom protekle decenije, Uber je osvojio sve veći deo evropskog tržišta sa svojim niskim cenama i tehnički pametnim sistemom rezervacija. Ipak, kompanija je naišla na kritike i optužbe da se loše ponaša prema svojim vozačima, da ne plaća priličan iznos poreza i da koristi agresivno lobiranje i taktiku da dobije prednost.

„Ono što tražimo je — da poštujemo pravila, radimo kao i svi ostali, da imamo odgovarajuću dozvolu, odgovarajuće vozilo, propisno osigurano“, rekao je Kamel Abdelaui, taksista koji je došao iz Londona da se pridruži protestu.

Pored zabrinutosti oko Ubera, federacije taksija takođe žele da vlasti EU povuku deregulaciju u svom sektoru i zahtevaju pomoć EU da pređu na klimatski neutralna vozila.

„Vozači su ovde samo da kažu: dosta je bilo“, rekao je Abdelaui.