Ljeto 22. donelo je rekordnu toplotu i solarnu energiju Evropi

Ljeto 22. donelo je rekordnu toplotu i solarnu energiju Evropi

Evropa je ovog ljeta oborila prethodne temperaturne rekorde, sa dugim sunčanim periodima koji su izazvali sparno stanje i suše širom većeg dela kontinenta, ali i pomogli da se poveća preko potrebna solarna energija, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak.

Evropska komisija je saopštila da su prosečne temperature od juna do avgusta bile 0,4 stepena Celzijusa (0,7 stepeni Farenhajta) više na kontinentu ove godine od prethodnog rekorda postavljenog 2021. Samo u avgustu, prethodni mjesečni rekord iz 2018. premašen je za 0,8 C (1,4 F) ove godine, pisalo je.

„Evropske temperature su bile najviše iznad proseka na istoku kontinenta u avgustu, ali su i dalje bile znatno iznad proseka na jugozapadu, gde su bile visoke iu junu i julu“, saopštila je komisija, pozivajući se na podatke koje je prikupio njen klimatski program Kopernik. , koji koristi satelite za praćenje temperatura vazduha na površini od 1991. godine.

Odvojeno, energetski think tank Ember je rekao da je Evropska unija ovog ljeta postavila novi rekord za solarnu energiju, smanjujući potrebu za uvozom prirodnog gasa.

Grupacija je saopštila da je 27-člani blok proizveo 12% svoje električne energije iz solarne energije od maja do avgusta, što je povećanje sa 9% u istom periodu prošle godine. Solarna energija je za dlaku nadmašila udeo dobijen iz vetra ili hidroenergije, dok je bio malo ispod udela proizvedenog iz sagorevanja uglja.

Ember je rekao da bi bez 99,4 teravat sata električne energije koju obezbeđuje solarna energija, EU morala da kupi 20 milijardi kubnih metara gasa, što bi koštalo oko 29 milijardi evra (skoro 29 milijardi dolara) tokom perioda od četiri meseca.

Holandija i Njemačka, koje nisu poznate po sunčanoj klimi, imale su najveći udeo električne energije iz solarne energije, a zatim Španija. Poljska je zabeležila najveći porast proizvodnje solarne energije u poređenju sa 2018, povećavši instalirani kapacitet 26 puta, navodi se u izveštaju.

„Solarni rekordi postavljeni ovog ljeta pomogli su da svijetla ostanu upaljena i smanjili sada kritičnu potrošnju gasa u EU, obezbeđujući kratkoročno olakšanje rastuće cijene energije“, rekli su njeni autori.

Pošto Evropa pokušava da se odvikne od ruskog gasa zbog rata u Ukrajini i visokih cena fosilnih goriva za koje se očekuje da će trajati godinama, oni su pozvali vlade da osiguraju da se upotreba solarne energije može dalje proširiti, uključujući uklanjanje regulatornih prepreka.

Autori su napomenuli da bi to takođe pomoglo EU da postigne svoj klimatski cilj, rekavši da će solarna energija — koja obezbeđuje mnogo manje električne energije u zimskim mesecima — morati da se poveća do devet puta do 2035. kako bi blok ispunio ciljeve emisija postavljene u Pariski sporazum iz 2015.