Džef Bezos kaže da će dati većinu svog bogatstva

Džef Bezos kaže da će dati većinu svog bogatstva

Osnivač Amazona Džef Bezos rekao je da će tokom života pokloniti većinu svog bogatstva, postajući najnoviji milijarder koji se obavezao da će donirati veliki deo svog ogromnog bogatstva.

Bezos, čiju vrijednost časopis Forbs u „realnom vrijemenu“ procenjuje na otprilike 124,1 milijardu dolara, objavio je to u zajedničkom intervjuu za CNN sa svojom devojkom Loren Sančez koji je objavljen u ponedeljak. Milijarder nije precizirao kako će – ili kome – dati novac, ali je rekao da par gradi „kapacitet“ da to učini.

„Teži deo je smisliti kako da to uradite na način koji je usmeren“, rekao je Bezos tokom intervjua. „Nije lako. Izgradnja Amazona nije bila laka. Bilo je potrebno mnogo truda i veoma pametnih saigrača. I nalazim – i Lorenin nalaz – da je filantropija veoma slična. Nije lako. Zaista je teško.”

Bezos je u prošlosti bio kritikovan zbog toga što nije potpisao Giving Pledge, kampanju koju su pokrenuli Bil Gejts, Melinda Frenč Gejts i Voren Bafe da bi ohrabrili milijardere da doniraju većinu svog bogatstva kroz filantropiju.

Njegova bivša supruga Mekenzi Skot potpisala je to obećanje 2019. godine i od tada se pojavila kao velika sila u svetu filantropije, obasipajući dobrotvorne organizacije širom zemlje neočekivanim – i često tajnovitim – prilozima. U protekle tri godine dala je više od 12 milijardi dolara istorijskim crnačkim koledžima i univerzitetima, grupi za ženska prava i drugim neprofitnim organizacijama.

Bezos, koji se razveo od Skota 2019. godine, odstupio je sa mjesta generalnog direktora Amazona prošle godine da bi posvetio više vremena filantropiji i drugim projektima. Između ostalih donacija, obećao je 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena u okviru svoje inicijative Bezos Earth Fund. Prošle godine je dao 510,7 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, navodi The Chronicle of Philanthropi.

Bezos i Sančez su u subotu objavili da će dati bespovratnu bespovratnu pomoć od 100 miliona dolara pevačici Doli Parton, koja je pohvaljena za njen filantropski rad koji je pomogao u stvaranju vakcine Moderna za COVID-19. Bezos je prošle godine dao sličan grant kuvaru Hozeu Andresu i komentatoru CNN-a Van Džonsu.