Bjelorusija izručila 4 nezavisna novinara dugotrajne zatvorske kazne

Bjelorusija izručila 4 nezavisna novinara dugotrajne zatvorske kazne

Beloruski sud osudio je u četvrtak četiri novinara najveće nezavisne novinske agencije u zemlji na duge zatvorske kazne po optužbama koje se smatraju politički motivisanim.

Četvorici reportera novinske agencije BelaPAN izrečene su zatvorske kazne od četiri do 14 godina, a optužbe su za izdaju i formiranje ekstremističke grupe, navodi Belorusko udruženje novinara.

Beloruske vlasti su u avgustu 2021. zabranile BelaPAN kao ekstremista. Novinska agencija, osnovana 1991. godine, opširno je pokrivala višemesečne proteste koji su izbili u Belorusiji nakon što su izborni zvaničnici dali predsedniku Aleksandru Lukašenku šesti mandat nakon predsedničkih izbora 2020. koje je Zapad proglasio nameštenim .

Četvorici novinara suđeno je iza zatvorenih vrata u regionalnom sudu u Minsku. Oni su u pritvoru više od godinu dana.

Andrej Aliaksandrau je osuđen na 14 godina, dok je njegova supruga Irina Zlobina osuđena na devet godina zbog prikupljanja donacija za pomoć uhapšenim kolegama novinarima da plate kazne. Njih dvojica su osuđeni za više optužbi, uključujući kršenje javnog reda i mira i izdaju.

Dmitrij Navažilau je osuđen na šest godina, a glavna urednica BelaPAN-a Irina Leušina osuđena je na četiri godine pod optužbom za formiranje i vođenje ekstremističke grupe.

„Ogromne zatvorske kazne u slučaju BelaPAN bile su ništa manje nego osveta osoblju ove kuće za njihov pošten rad i položaj“, saopštilo je u četvrtak Belorusko udruženje novinara.

Vlasti Belorusije žestoko su suzbile demonstracije, od kojih je najveće okupilo do 200.000 ljudi, hapseći i prebijajući hiljade ljudi. Privedeno je više od 35.000 ljudi.

„Prvi put su novinari morali da rade u pancirima, jer su na njih ispaljeni gumeni meci i bacane šok granate“, rekla je Leušina u završnoj reči koju su objavili advokati odbrane. „Smatram sebe nevinim i ponosan sam na činjenicu da sam toliko godina radio u tako sjajnom novinarskom timu i bio njihov glavni urednik.

Nezavisni novinari bili su prvi koji su se suočili sa udarima vlade. Mnoge je ili uhapsila služba bezbednosti ili su pobegli iz zemlje. Više od 30 novinara trenutno se nalazi iza rešetaka, ili čekaju suđenje ili izdržavaju kaznu.

„Slučaj BelaPAN je politički motivisan, novinari te kuće su apsolutno zakonito ispunjavali svoje dužnosti i do samog trenutka hapšenja ostali su primer visokog standarda beloruskog novinarstva“, saopštilo je Belorusko udruženje novinara.

Lukašenko je uspeo da se održi na vlasti uprkos zapadnim sankcijama, oslanjajući se na podršku Moskve, glavnog saveznika i sponzora Belorusije. Kremlj je iskoristio belorusku teritoriju da pokrene svoju invaziju u februaru na Ukrajinu.

Međutim, sankcije su zadale težak udarac beloruskoj ekonomiji, a stope inflacije u zemlji su skočile.

Lukašenko je u četvrtak na sednici vlade rekao da je tokom prvih osam meseci ove godine stopa inflacije u Belorusiji premašila 13 odsto i da će do kraja godine dostići 19 odsto. To je dvostruko više od prošlogodišnje stope inflacije od 9,97%.

Predsednik je prekorio vladu zbog skoka cena i odmah zabranio njihovo podizanje.

„Zabranjeno! Od danas! Ne od sutra, nego od danas. Da cene ne rastu preko noći“, rekao je Lukašenko. „Cene su dostigle plafon! Ne možete dalje podizati cene.”

Ruska vlada je u četvrtak izvjestila o dodeli zajma od 1,5 milijardi dolara za Belorusiju. Zemlja će dobiti još 1,5 milijardi dolara od Evroazijske razvojne banke pod ruskom kontrolom.