Šavnik dobio nekoliko stotina novih stanovnika pred izbore

Šavnik dobio nekoliko stotina novih stanovnika pred izbore

Da li se baš zato samo posljednjih nekoliko mjeseci u taj grad doselilo više od 300 ljudi, pitanje je koje otvara mnoge dileme o takozvanom izbornom inženjeringu i Zakonu o prebivalištu.

Kako prenosi Rtcg, odnedavo je ovdje svoje prebivalište prijavila i predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović-Zvicer, uz obrazloženje da su razlozi praktične prirode. Šta o naglim migracijama stanovništva u Šavnik baš uoči izbora misle nosoci lista u toj opštini gledamo u prilogu.

Ovih dana svi putevi vode u Šavnik. Da je šavnički kraj lijep –lijep je, ali uoči izbora nekako najljepši. Kako obajsniti činjenicu da je samo od 1. jula do danas ovdje svoje prebivalište prijavilo preko 300 osoba iz devet crnogorskih opština. 

Za predsjednicu sudskog savjeta Vesnu Simović Zvicer izbori definitivno nisu razlog što je od skoro i ona stanovnica Šavnika.

„Moje selo, Bijela kod Šavnika je mjesto koje je u mom srcu i to su jedini razlozi i naravno iz praktičnih razloga jer mi je čitava administracija mnogo jednostavnija u Šavniku. Izbori su istog dana raspisani i u Podgorici i u Šavniku, dakle da je drugačija situacija ja bih možda razumjela to pitanje“, kazala je Vesna Simović Zvicer. 

No, za Gvarila Cerovića, nosioca liste koalicije „Za budućnost Šavnika“, ovo njeno objašnjene ne pije vodu.

„Jedan glas za Podgoricu je minoran, a znate koliko za Šavnik znači. A za Šavnik je borba i interes da DPS po savku cijenu sačuva, pa makar i Šavnik, mnogo veći i značajniji“, kazao je on.

Na pitanje novinara, da li smatra da će Simović Zvicer glasati za DPS, Cerović odgovara: „U to ne ulazim, pretpostavljam, vidjećemo koliko će trajati njeno prebivalište u Bijeloj“.

Ipak, među povratnicima u Šavnik ima i političara. Jedan od njih je i nosilac liste „Idemo ljudi“, član Demokrata, Novica Krsmanović.

„Došao sam tu da živim jer sam tu rođen, eto moglo bi se reći da se iz ljubavi vraćem. Tamo vidim perspektivu“, kazao je Krsmanović.

Da predizborni inženjering nije više teorija zavjere nego činjenica, tvrde baš u vladajućem DPS-u i optužbe za to prebacuju na aktuelnu opoziciju koja je kažu, doživjela ubjedljiv poraz i na parlamentarnim izborima 2020.

„Oba nosioca, naši konkurenti imaju prebivališe od prije par mjeseca. Nisu glasali na prošlim parlamentarnim izborima u Šavniku ni na loklanim 2018. zapitajmo se onda ko tu pravi politički inženjering. Kada pošaljete takvu poruku da se nosioci prepisuju uoči izbora jasna je poruka građnima koji pripadaju toj političkoj opciji šta treba da rade“, kazao je nosilac liste „Prava stvar“ DPS – SD Jugoslav Jakić. 

Gavrilo Cerović – nosilac liste „Za budućnost Šavnika“ kazao je da to nije istina.

„Ja sam rođen i živim u Šavniku, a što se tiče nosioca liste ipred Demokrata i porodica i roditelj i imovina, sve imaju u Šavniku“, naveo je on.

Novica Krsmanović – nosilac liste „Idemo ljudi“, kazao je da nije problem „za ljude koji su rođeni tamo, živjeli pa su se odselili pa su sad promijenili prebivalište, ali ima ljudi koji uopšte nemaju nikakve dodirne tačke sa Šavnikom a tamo dolaze i glasaju pred izbore“.

Cerović i Krsmnović smatraju da iza svojevrsnog izbornog desanta na Šavnik stoji upravo vladajući DPS. Za to tvrde postoje čvrsti dokazi koje provjerava policija.

„Imamo slučaj da je na jednoj adresi prijavljeno blizu 20 podstanara sa devet različitih prezimena. Svi doseljeni su stariji od 18 godina što je očigledno da je ovo izborni inženjering“, kazao je Cerović. 

Krsmanović je kazao da prema sadašnjim podacima mandat vrijedi oko 60 glasova „i ako je prepisano oko 400 glasača možete zaključiti koliko je to mandata i može da utiče na konačan izborni rezultat“.

Bitka za svaki glas u Šavniku se nastavlja, a predizborni proces dostiže tačku ključanja.