Američki Senat usvojio zakon o kontroli oružja

Američki Senat usvojio zakon o kontroli oružja

Očekuje se da će Predstavnički dom SAD-a slediti sličan zakon

Američki Senat usvojio je zakon koji bi ovlastio vladu da zahteva strožiju proveru za kupce vatrenog oružja, između ostalih odredbi, pošto se javna debata o kontroli oružja zahuktava u svijetlu nedavnih masovnih pucnjava.

„Zakon o dvopartijskim sigurnijim zajednicama“ prošao je Senat sa 65 za 33 glasanja kasno u četvrtak, a 15 republikanaca pridružilo se svih 50 demokrata u gornjem domu da podrže zakon.

„Ovo dvopartijsko zakonodavstvo će pomoći u zaštiti Amerikanaca. Djeca u školama i zajednicama biće bezbednija zbog toga“, rekao je predsednik Džo Bajden u izjavi posle glasanja, pozivajući Dom da „brzo glasa o ovom dvopartijskom zakonu i pošalje ga na moj sto“.

Iako je verzija Senata dobila određenu podršku republikanaca, članovi GOP-a u Predstavničkom domu pozvali su svoju stranku da se suprotstavi pratećem zakonu, iako demokrate kontrolišu donji dom i ne bi im bila potrebna podrška republikanaca da bi usvojili tu meru.

Potpisivanjem zakona, zakon će ojačati provjere prošlosti i omogućiti vlastima do 10 dana da pregledaju dosije maloljetnika i mentalnog zdravlja za kupce oružja mlađih od 21 godine, kao i posvetiti milione dolara da podstaknu vlade država da implementiraju ‘red zakoni o zastavi, koji dozvoljavaju vlastima da konfiskuju oružje od ljudi koji se smatraju opasnim.

Predlog zakona takođe ima za cilj da zatvori takozvanu „rupu za dječka“, što znači da će nasilnicima u porodici biti zabranjeno da kupuju oružje čak i ako počinilac nije oženjen njihovom žrtvom. Savezni zakon se ranije odnosio samo na bračne parove, što je pravilo koje su zagovornici kontrole oružja dugo osuđivali.

Glasanje u četvrtak usledilo je nakon velike presude Vrhovnog suda kojom je utvrđeno da vlade država ne smeju da zahtevaju od stanovnika da dokažu da imaju poseban razlog da nose vatreno oružje van svoje imovine, čime se poništavaju dugoročni propisi u Njujorku. Odluku su brzo osudili Bajden i kolege demokrate, a predsednik je presudu nazvao „duboko“ razočaravajućim.

izvor RT