Rusija ubila 338 dece u Ukrajini

Rusija ubila 338 dece u Ukrajini

Kao rezultat sveobuhvatne oružane agresije Rusije, širom Ukrajine je ubijeno 338 dece, a 610 je povređeno.

To je saopšteno iz Kancelarije glavnog tužioca, pozivajući se na tužioce za maloletnike, prenosi Ukrinform.

„Više od 948 dece je zabeleženo u Ukrajini tokom četiri meseca potpune oružane agresije koju je vodila Rusija. Prema zvaničnim informacijama koje su prikupili tužioci za maloletnike, 338 dece je ubijeno, a više od 610 je povređeno“, navodi se u saopštenju. .

Ovaj podatak nije konačan, jer se radi na proveri izveštaja na lokacijama gde su u toku aktivna neprijateljstva, kao i na privremeno okupiranim i nedavno oslobođenim teritorijama.

Prema podacima koje su dobili tužioci za maloljetnike, najveći broj obolele djece zabeležen je u Donjeckoj oblasti (335), Harkovskoj (177), Kijevskoj (116), Černigovskoj (68), Luganskoj (55), Hersonskoj oblasti. (52), Nikolajevska oblast (48), Zaporoška oblast (31), Sumska oblast (17).

Izveštava se da je 23. juna 13-godišnji dječak zadobio opekotine nogu nakon što su Rusi bacili fosfornu bombu na naselje nedaleko od Sumija.

Takođe juče, dvoje djece, starosti 9 i 6 godina, povređeno je u posledicama granatiranja civilne infrastrukture od strane ruskih trupa Čuhuiva, u oblasti Harkov, gde su uništena domaćinstva.

Dete je 23. juna povređeno u artiljerijskom granatiranju u Lisičansku, u oblasti Luganska.

Pored toga, tokom snimanja krivičnih dela, saznalo se za smrt još petoro i ranjavanje petoro djece usled granatiranja od strane osvajača Volnovaškog okruga u Donjeckoj oblasti.

Usljed neselektivnog granatiranja Mariupolja od strane ruske vojske, devetoro djece je poginulo, a osmoro je povređeno.

Ruskim bombardovanjem i granatiranjem oštećen je ukupno 2.061 obrazovni objekat. Od toga je 213 potpuno uništeno.

Kako je preneo Ukrinform, ruski osvajači su 23. juna lansirali bespilotnu letelicu koja je nosila eksploziv preko granice u Sumsku oblast i takođe gađali region iz sistema Grad MLR i minobacača. U jednom od udara povređeno je dijete.