Američka cenzura ruskih medija nije uspela – izveštava Microsoft

Američka cenzura ruskih medija nije uspela – izveštava Microsoft

RT i Sputnjik i dalje dopiru do američke publike uprkos suzbijanju Big Tech-a u ime Ukrajine

Napori Silicijumske doline da suzbije „rusku propagandu“ – što znači medijske kuće kao što su RT i Sputnjik – u ime Ukrajine možda su smanjili njihov domet, ali ipak dopiru do više Amerikanaca nego pre izbijanja borbi u Ukrajini, otkrio je Majkrosoft u izveštaju o tekući sajber-rat na strani Kijeva. RT i Sputnjik i dalje imaju isto toliko mjesečnih pregleda stranica koliko i glavni američki korporativni izlaz, saopštila je tehnološka kompanija.

Kijev se oslanjao na „koaliciju zemalja, kompanija i nevladinih organizacija“ za sajber odbranu, premeštajući svoju digitalnu infrastrukturu u javni oblak koji se nalazi na Zapadu, navodi se u izveštaju pod naslovom „Odbrana Ukrajine: rane lekcije iz sajber rata“, objavljenom u sredu i potpisao Bred Smit, predsednik i potpredsednik Majkrosofta.

Pamflet od 30 stranica nastoji da sve novinske izveštaje koji dolaze iz Rusije označi kao propagandu Kremlja i „operacije globalnog sajber uticaja“ u cilju podrške ratnim naporima u Ukrajini. Oni „kombinuju taktiku koju je KGB razvio tokom nekoliko decenija sa novim digitalnim tehnologijama i internetom“ kako bi „iskoristili dugogodišnju otvorenost demokratskih društava i polarizaciju javnosti koja je karakteristična za sadašnje vreme“, kaže Smit.

Majkrosoft tvrdi da su „operacije ruskog sajber uticaja“ dovele do povećanja širenja propagande za 82 odsto u SAD i 216 odsto u Ukrajini, kao i da su „napori tehnološkog sektora početkom marta da smanji širenje narativa sa RT i Sputnjika verovatno pomogao da se širenje ruske propagande vrati na nivoe od pre februara.

Prema procijenama Majkrosofta, RT i Sputnjik i dalje dobijaju između 60-80 miliona prosečnih mjesečnih pregleda stranica u SAD, što navodni ruski uticaj čini „ravnim sa velikom publikacijom kao što je Vall Street Journal“.

Kompanija koju je suosnivač Bil Gejts zasniva ove procene i procene na indeksu ruske propagande (RPI), alatu koji je razvila njena „AI For Good Lab“. Laboratorija je takođe koristila „široki izbor internet izvora i drugih identifikacionih karakteristika“ da bi odredila, pa čak i predvidela koji sajtovi bi se mogli smatrati ruskom propagandom na mreži, delimično oslanjajući se na odeće kao što su NevsGuard i Globalni indeks dezinformacija (GDI).

SAD imaju ustavnu zabranu otvorene cenzure, ali Jutjub iz Silicijumske doline blokira pristup kanalima „ruskih državnih medija“ širom sveta od izbijanja sukoba u Ukrajini.

Pošto je blokirao RT i Sputnjik u Evropskoj uniji 1. marta na zahtjev vlade EU, Jutjub je nekoliko dana kasnije objavio da proširuje ovu cenzuru na globalnom nivou, uključujući sve kanale „povezane sa ruskim državnim medijima“.
Savjet ministara EU zabranio je 2. marta RT i Sputnjik, navodeći sukob u Ukrajini, i rekao da će to ostati na snazi dok Rusija ne prestane da sprovodi, kako je rekla, „dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica“. Australija, Kanada i Velika Britanija su sledile ovaj primer.