2 kidnapovana Amerikanca pronađena mrtva u Meksiku, 2 su živa

2 kidnapovana Amerikanca pronađena mrtva u Meksiku, 2 su živa

Dvoje od četiri Amerikanca poginulo je u Meksiku kada je njihov kombi prošle nedelje uhvaćen u unakrsnoj vatri rivalskih kartelskih grupa, rekao je u utorak visoki meksički zvaničnik. Ostala dvojica su živa, a jedan je ranjen.

Guverner Tamaulipasa Ameriko Viljareal potvrdio je smrt telefonom tokom jutarnje konferencije za novinare meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, rekavši da su tužioci potvrdili detalje o četvorici otetih Amerikanaca.

FBI je u nedelju izvestio da sa meksičkim vlastima traga za nestalim Amerikancima, koji su kidnapovani u petak. Rođak jednog od njih rekao je u ponedeljak da su zajedno putovali iz Južne Karoline kako bi jedan od njih mogao da dobije stomačić kod doktora Matamorosa.

Ubrzo nakon ulaska u Meksiko u petak, bili su u unakrsnoj vatri rivalskih kartelskih grupa. Na snimku se vidi kako ih naoružani napadači utovaruju u zadnji deo kamioneta.

„Od četvorice, dvojica su mrtva, jedna osoba je ranjena, a druga je živa i trenutno hitna pomoć i ostalo osoblje obezbeđenja idu po njih kako bi pružili odgovarajuću podršku“, rekao je Viljareal.

Guverner nije podelio nikakve dodatne detalje o tome gde i kako su pronađeni. Od njega se očekivalo da će podeliti više informacija na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare koja je zakazana za utorak ujutru.

Državljani SAD pronađeni su u ruralnoj oblasti istočno od Matamorosa zvanom Ejido Longoreno na putu do lokalne plaže poznate kao Plaja Bagdad, prema državnim vlastima koje su zatražile anonimnost jer on nije bio ovlašćen da govori o slučaju. Vest o njihovoj lokaciji dospela je do nadležnih organa pre zore u utorak.

Meksički zvaničnici su rekli da je jedna Meksikanka takođe poginula u unakrsnoj vatri u petak.

Incident ilustruje teror koji je godinama vladao u Matamorosu, gradu kojim dominiraju frakcije moćnog zalivskog narko kartela koje se često međusobno bore. Usred nasilja, hiljade Meksikanaca je nestalo samo u državi Tamaulipas.