Troškovi štete od zemljotresa u Turskoj rastu

Troškovi štete od zemljotresa u Turskoj rastu

Finansijski gubici proistekli iz zemljotresa koji su prošlog meseca pogodili južnu i centralnu Tursku premašiće 100 milijardi dolara, izjavila je u utorak zvaničnik Programa UN za razvoj Luiza Vinton. U sumu nije uključena Sirija.

Tursku i susednu Siriju su 6. februara potresli veliki zemljotresi. Od 6. marta, turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu procenjuje da je broj poginulih 45.960, uključujući 4.267 Sirijaca.

Potresi magnitude 7,8 i 7,5 – najsmrtonosniji u modernoj turskoj istoriji – ostavili su milione ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, dok su mnogi ostali bez domova nakon što su se hiljade zgrada srušile.

„Iz proračuna koji su do sada urađeni jasno je da bi cifra štete koju je predstavila vlada i koju su podržali… međunarodni partneri bila veća od 100 milijardi dolara“, rekao je Vinton na brifingu za štampu uoči velike donatorske konferencije zakazane za sledeću nedelju.

Prema rečima zvaničnika, koji je razgovarao putem video veze iz turskog grada Gaziantep, privremena cifra koja pokriva samo Tursku koristi se kao osnova za konferenciju u Briselu za mobilizaciju finansijske pomoći za žrtve zemljotresa 16. marta.

Vinton je primetio da turska provincija Hataj, koja je pretrpela najveću štetu, izgleda „apokaliptično“, dodajući da je stotine hiljada kuća uništeno.

„Potrebe su ogromne, ali resursi su oskudni“, rekla je ona.