Njemačka protestuje protiv FIFA-ine zabrane ‘OneLove’ trake

Njemačka protestuje protiv FIFA-ine zabrane ‘OneLove’ trake

Njemački fudbaleri su signalizirali da se protive zabrani FIFA da igrači nose antidiskriminacijske trake u Kataru tako što su prekrili usta na zvaničnoj fotografiji tima pre utakmice E grupe Svijetskog prvenstva u fudbalu protiv Japana.

Njemačka je bila među nekoliko evropskih timova koji su namjeravali da nose ‘OneLove’ traku kako bi istakli slučajeve kršenja ljudskih prava i diskriminacije pre nego što je direktiva FIFA ranije ove nedelje otkrila da bi igrači mogli da se suoče sa potencijalnim sankcijama ako budu nosili stvari koje nisu zvanično odobrene od strane svetskog fudbala.

FIFA je saopštila da je njena odluka bila zasnovana na uvjerenju da politiku treba držati van sporta i da je pokrenula sopstvenu kampanju „Bez diskriminacije“ koja će se održati u Kataru.

Činilo se da je njemački menadžer Hansi Flik pijre utakmice sugerisao da su njegovi igrači planirali neku vrstu protesta, a naknadno saopštenje njemačkog FA (DFB) potvrdilo je da je taj gest u potpunosti odluka igrača.

„Sa našom kapitenskom trakom želeli smo da damo primer vrijednostima koje živimo u reprezentaciji: različitosti i međusobnog poštovanja. Budite glasni zajedno sa drugim narodima. Ne radi se o političkoj poruci: o ljudskim pravima se ne može pregovarati“, navodi se u saopštenju DFB-a.

„To bi trebalo da se podrazumjeva. Nažalost, još uvek nije. Zato nam je ova poruka toliko važna. Zabraniti nam [traku] je kao zabraniti nam usta. Naš stav stoji.”

Protest dolazi nakon što je DFB otvoreno doveo u pitanje zakonitost FIFA-e koja nalaže da fudbalerima nije dozvoljeno da usvoje simbol protiv diskriminacije, i rekao da razmatraju da iznesu predmet Sudu za sportsku arbitražu (CAS) kako bi tražili pojašnjenje FIFA-ine ovlašćenje da uvede sankcije za proteste u znak podrške slobodi govora i ljudskim pravima.

„FIFA nam je zabranila korišćenje simbola različitosti i ljudskih prava“, rekao je ove nedelje direktor medija DFB-a Stefen Simon.

„Oni su to kombinovali sa ogromnim prijetnjama sportskim sankcijama, a da ih nisu precizirali. DFB proverava da li je ova akcija FIFA-e bila zakonita. ”