ATP kaznio Vimbldon zbog isključenja Rusije

ATP kaznio Vimbldon zbog isključenja Rusije

Muška teniska turneja najavila je korak odmazde u petak

ATP je saopštio da će Vimbldonu oduzeti poene na ovogodišnjem turniru nakon što je grend slem na travi zabranio ruskim i beloruskim igračima da se takmiče.

ATP je taj potez najavio u petak u saopštenju, rekavši: „Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju.

„Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog ljeta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja.

„To takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promjene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom vidimo da nema druge opcije osim da uklonim bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022.

Organizatori Vimbldona All England Lavn Tennis Club (AELTC) saopštili su u aprilu da ruski i bjeloruski igrači neće biti pozvani na ovosezonski turnir na SV19 zbog sukoba u Ukrajini.

Taj stav je oslikala Britanska asocijacija za lavan tenis (LTA), efektivno zabranivši ruskim zvjezdama kao što je drugi muški broj sveta Daniil Medvedev da učestvuju na bilo kakvim turnirima na britanskom tlu ovog ljeta.

Braneći tu odluku, LTA i AELTC su tvrdili da je taj potez u skladu sa politikom britanske vlade i da bi dopuštanje šanse da se takmiče ljudima poput Medvedeva i njegovih kolega ruskih zvjezda na neki način predstavljalo udar za „propagandnu mašinu ruskog režima .”

Pre toga, ministri britanske vlade su sugerisali da ruski i beloruski igrači moraju da potpišu pisanu izjavu kojom će potvrditi da neće izraziti podršku svojim vladama da bi se takmičili u Britaniji.

ATP i ženski ekvivalent VTA su osudili zabranu Vimbldona, sugerišući da je diskriminatorna.

Ruski i beloruski igrači su slobodni da se takmiče na obe turneje pod neutralnim statusom.

Ubrzo nakon izjave ATP-a u petak, VTA je objavila da će slediti taj primer i takođe kazniti Vimbldon.

Obije organizacije neće ovog leta lišiti svoje rang liste drugim događajima u Velikoj Britaniji jer se smatra da ruski i bjeloruski igrači imaju priliku da se takmiče na travnatim terenima van UK.

Ruski i bjeloruski igrači će propustiti priliku da se takmiče za ukupan nagradni fond koji se nudi od oko 35 miliona funti (44 miliona dolara).

Odluka ATP-a da ukloni bodove sa rang-liste barem će značiti da ruski i bjeloruski igrači neće biti lišeni značajnih poena na turneji na raspolaganju, i efektivno pretvara Vimbldon u unosan egzibicioni događaj.

„Veoma cjenimo naše dugogodišnje odnose sa Vimbldonom i LTA i ne potcenjujemo teške odluke sa kojima se suočavamo u odgovoru na nedavne smernice britanske vlade“, dodaje se u saopštenju ATP. ​​„Međutim, primećujemo da je ovo bilo neformalno uputstvo, a ne mandat , koji je ponudio alternativnu opciju koja bi prepustila odluku u rukama pojedinačnih igrača koji se takmiče kao neutralni sportisti putem potpisane deklaracije.

„Naši interni razgovori sa pogođenim igračima su nas zapravo doveli do zaključka da bi ovo bila prihvatljivija opcija za Tur.

„I dalje se nadamo da će dalji razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane. U širem smislu, verujemo da ovo pitanje ponovo naglašava potrebu za jedinstvenom strukturom upravljanja u profesionalnom tenisu kako bi se odluke ove prirode mogle donositi na zajednički način.

Među kritičarima zabrane Vimbldona bili su i srpski teniser Novak Đoković, dok je španski velikan Rafael Nadal takođe rekao da smatra da je to „veoma nepravedno“.

Rečeno je da se ATP odbor suočio sa jakim osećanjima Savjeta igrača u korist uklanjanja poena na rang listi, zbog čega se odluka u petak očekuje u nekim četvrtima.

Za razliku od Vimbldona, ruski i bjeloruski igrači su slobodni da se postave na Otvorenom prvenstvu Francuske, a drugi grend slem u sezoni počinje ovog vikenda na Rolan Garosu.

Vimbldon bi trebalo da se nastavi bez ruskih i beloruskih zvjezda od 27. juna do 10. jula.

izvor RT

Ostavite odgovor