Najbolji Bruinsi u NHL-u dobijaju Bertuzija u najnovijoj trgovini na prepunom Istoku

Najbolji Bruinsi u NHL-u dobijaju Bertuzija u najnovijoj trgovini na prepunom Istoku

Tajler Bertuci ide u najbolji Boston Bruins u NHL-u u poslednjem potezu kandidata za Stenli kup da održi korak u opterećenoj Istočnoj konferenciji.

Bruinsi su u četvrtak kupili Bertucija od Detroit Red Vingsa za prvih 10 zaštićenih izbora u prvom kolu 2024. i igrača četvrtog kola 2025. Detroit zadržava polovinu Bertucijeve plate do kraja sezone.

Bertuci je 28-godišnji slobodni igrač na čekanju koji daje Bostonu dubinu napred i osiguranje za povređenog krilnog igrača Tejlora Hola. Tim je Hala stavio u rezervu za dugotrajne povrede, isključivši ga do kraja marta.

Ulazi Bertuci, koji je i sam bio ograničen povredama ove sezone. Ima 14 poena na 29 utakmica.

Bertuci je postigao 88 golova i 114 asistencija u 305 utakmica u regularnom delu sezone. Još nije stigao do plej-ofa u NHL-u.

To će se skoro sigurno promeniti sledećeg meseca. Bruinsi su u ritmu za 64 pobede i 135 bodova, što bi bila najbolja regularna sezona u istoriji hokeja sa rekordima u svakoj od tih kategorija.

Četiri godine otkako su Lajtning izjednačili rekord lige po pobedama i pobeđeni u prvoj rundi plej-ofa, Bruinsi ne stoje. Prošle nedelje su dobili defanzivca Dmitrija Orlova i napadača Garneta Hataveja iz Vašingtona — potez koji ih je učinio većim i čvršćim uoči teškog puta kroz Istok.

Poslednjih dana je postalo grublje.

Vodeća Karolina u Metropoliten diviziji kupila je branioca Šejna Gostisbehera i krila Džesija Puljujarvija, Njujork Rendžersi menjali su za trostrukog šampiona Stenli kupa Patrika Kejna, Ajlendersi su dobili dubinskog napadača Pjera Engvala, Tampa Bej je odustao od pet pikova za 25-godišnjeg napadača Taner Žano, Pitsburg je izmenio svoj spisak kako bi doveo Mikaela Gralunda, a Toronto je nastavio sa promenama u spisku koji je dodao do šest novih igrača koji su se pridružili Mejpl Lifsima. Čak je i Otava, sa pet bodova van mesta za plej-of, napravila veliki potres tako što je dobila Jakoba Čihruna iz Arizone.

Ulaskom u četvrtak, Red Vingsi su izjednačeni na tabeli sa Senatorima, ali generalni menadžer Stiv Ajzerman se odlučuje za prodaju radije nego za kupovinu. Pre nego što je prešao sa Bertuzija, promenio je branioca Filipa Hroneka u Vankuver u dogovoru koji je njegovom timu doneo izbor u prvom kolu.

Detroit se takođe pobrinuo za neke interne poslove u sredu, potpisavši kapitena Dilana Larkina sa 69,6 miliona dolara, osmogodišnjim produženjem kako bi zadržao trostrukog Ol-star centra do 2031. Boston je isto uradio u četvrtak sa kandidatom za MVP Davidom Pastrnakom, potpisuje ga na osmogodišnji ugovor vredan 90 miliona dolara – šesti najunosniji ugovor u istoriji NHL-a.

Bilo je malo zabrinutosti da će Larkin otići bilo gde i ništa sa Pastrnakom. Među igračima se još očekuje da će biti razmenjeni pre roka u petak u 15 časova. EST su krilo Filadelfije Džejms van Rimsdik, defanzivac Anahajma Džon Klingberg i trostruki golman Kupa Džonatan Kvik, koji je ove nedelje poslat iz Los Anđelesa u Kolumbus, ali se očekuje da će biti preokrenut u konkurenciju.

Arizona bi takođe mogla da se rastane sa bilo kojim brojem slobodnih agenata i igrača na čekanju posle ove sezone nakon što je dobila ugovor Jakuba Voračeka od Blu Džeketa, zajedno sa izborom šestog kola 2023. za golmana niže lige Džona Gilisa. Kojoti mogu da iskoriste ograničenje od 8,25 miliona dolara za Voračeka – čija je karijera verovatno gotova zbog potresa mozga – da bi izbegli pad ispod platnog praga, dok Kolumbo dobija određenu finansijsku fleksibilnost.

Između ostalih poteza u četvrtak, Sent Luis je ponovo potpisao ugovor sa Semijem Blejzom na jednogodišnje produženje od milion dolara. Plavi su vratili Bleja u trejd koji je poslao Vladimira Tarasenka u Rendžerse, koji sada imaju postavu sa plodnim strelcem i Kejnom