Bajden i fon der Lajen iz EU sastaće se usred spora oko subvencija

Bajden i fon der Lajen iz EU sastaće se usred spora oko subvencija

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovaraće sa predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu 10. marta u Vašingtonu, pošto su evropske nacije zabrinute da će nove američke subvencije naštetiti njihovim ekonomijama.

Bajdenov zakon o smanjenju inflacije, zakon od 430 milijardi dolara koji nudi ogromne subvencije za proizvode proizvedene u SAD i koji ima za cilj rešavanje klimatske krize i promovisanje obnovljivih izvora energije, izazvao je gnev Evrope.

„Oni će… razgovarati o koordinaciji SAD i EU u borbi protiv klimatske krize kroz ulaganje u čistu tehnologiju zasnovanu na sigurnim lancima snabdevanja“, navodi se u saopštenju.

Tokom decembarske posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beloj kući, Bajden je rekao da predlozi zakona koji imaju za cilj da podstaknu američku obnovljivu energiju i industriju poluprovodnika imaju „nedostatke“ koje se mogu rešiti.

Evropska komisija je prošlog meseca predstavila svoj industrijski plan zelenog dogovora kao odgovor na meru SAD, sa povećanim nivoima državne pomoći kako bi se pomoglo Evropi da se takmiči kao proizvodno središte za proizvode čiste tehnologije.

Njih dvoje će takođe razmotriti zajedničku radnu grupu za energetsku bezbednost koja je osnovana pre godinu dana kako bi pomogla u smanjenju zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva, navodi se u saopštenju Bele kuće, i razgovaraće o izazovima koje postavlja Kina.

Vašington i njegovi saveznici su poslednjih nedelja rekli da Kina razmatra da obezbedi oružje Rusiji, što Peking negira. Bajdenovi pomoćnici nisu javno pružili dokaze.