SP: Argentina pobedila Holanđane, prolazi u polufinale

SP: Argentina pobedila Holanđane, prolazi u polufinale

Argentina je izborila plasman u polufinale Svetskog prvenstva nakon što je pulsirajuća utakmica sa Holandijom rešena izvođenjem jedanaesteraca na stadionu Lusail u Kataru.

Činilo se da je Argentina završila utakmicu kada je povela sa 2-0 u poslednjih 15 minuta.

Ali Holanđani su izveli zapanjujući kasni povratak golovima koji je zamenio Vout Veghorst – od kojih je drugi bio u 11. minutu nadoknade vremena.

Nakon što je rezultat ostao 2-2 nakon produžetaka, očaravajući susret je odlučen sa bele tačke.

Argentinski golman Emi Martinez odbranio je dva gola Holanđana pre nego što se Lautaro Martinez pojačao i postigao pogodak u raspucavanju 4-3 za svoj tim.

Argentina ide u polufinale u utorak sa Hrvatskom, koja je pobedila u sopstvenom izvođenju penala protiv Brazila ranije u petak.

Čak i po standardima Svetskog prvenstva prepunog drame kao što je ovo, ono što se odigralo na stadionu Lusail između dva tradicionalna teškaša igre bilo je neverovatno.

Argentina je delovala kao domaća i suva nakon udarca Nahuela Moline u prvom poluvremenu – uz sjajnu asistenciju Mesija – i pogotka Mesija sa bele tačke u 73. minutu.

Ali Holanđani su preokrenuli igru nakon uvođenja Veghorsta za Memphis Depai.

Najpre je veliki igrač prepolovio zaostatak u 83. minutu nakon centaršuta Stivena Berghuisa.

Kada je sudija Antonio Mateu Lahoz dodao 10 minuta nadoknade, činilo se očiglednim da će Holanđani imati vremena da kreiraju više šansi dok su mahnito pritiskali napred.

To se pokazalo pošto su osvojili slobodan udarac na ivici argentinskog peterca.

Ono što je usledilo možda će ostati zapamćeno kao jedan od najhladnijih, najgenijalnijih trenutaka u istoriji Svetskog kupa, dok se Teun Koopmeiners formirao kao da puca pre nego što je ubacio pas u noge Veghorstu.

Veliki napadač se okrenuo, a zatim je gurnuo loptu dalje od Emija Martineza u mrežu – što je izazvalo haos među holandskim igračima i klupom.

Napori su izbili na poslednjem zvižduku guranjem i guranjem među igračima – baš kao što je bilo i tokom poslednjih faza meča.

Pitanje koje je vodilo do produžetaka je bilo koji od ova dva tima može da zadrži prisebnost nakon tako neverovatnog završetka poluvremena.

Posle napornog uvodnog perioda, Argentina je bila ta koja je najviše pritiskala za pobednika u drugom delu produžetka, videvši šanse za Martineza i Enca Fernandesa – od kojih je ovaj poslednji udario u stativu jednim od poslednjih udaraca na meču .

Dvojica teškaša su se izbila, postavljajući teren za raspucavanje kako bi se odredilo ko će se sastati sa Hrvatskom.

Martinez je sjajno odbranio od holandskog kapitena Virgila van Dajka i Stivena Berghuisa, a iako je Fernandez propustio njegov pokušaj za Argentinu, to se nije pokazalo fatalnim pošto su Mesi, Leandro Paredes, Gonzalo Montijel, a zatim i Martinez dali golove.