Srbija: Situacija na Kosovu „na ivici rata“

Srbija: Situacija na Kosovu „na ivici rata“

Vlasti u Prištini dovele su situaciju na Kosovu na ivicu rata, izjavila je u petak premijerka Srbije Ana Brnabić. Beograd je najavio da će tražiti povratak svojih bezbjednosnih snaga u otcepljenu pokrajinu, tvrdeći da mirovne snage predvođene NATO-om ne ispunjavaju svoj zadatak.

Srbija ima pravo da rasporedi do 1.000 pripadnika svoje bezbednosti u pokrajini po odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekla je Brnabić, jer „Kfor ne ispunjava svoje obaveze i Srbi na Kosovu i Metohiji se ne osećaju bezbedno. ”

Brnabić je ukazala na više incidenata ove nedelje, uključujući KFOR i albansku policiju koji su upali u obdanište u Leposaviću, i rekla da kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem svakodnevno krši Kumanovski i Briselski sporazum – misleći na primirje iz 1999. i tehnički sporazum iz 2013. , redom.

Pored racije u vrtićima, albanske vlasti uništile su kompletan fond srpske porodične vinarije u Velikoj Hoči i „bukvalno okupirale ceo grad“ Kosovsku Mitrovicu sa stotinama teško naoružanih specijalnih policajaca, rekao je Petar Petković, poverenik Vlade Srbije za Kosovo , rečeno je u četvrtak.

Petković je takođe upozorio „one na Zapadu čiji je posao da drže Kurtija u redu“ da je predsednik Aleksandar Vučić bio potpuno ozbiljan kada je rekao da Srbija neće dozvoliti novi pogrom u pokrajini.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da akcije Prištine predstavljaju „kampanju zastrašivanja i ugnjetavanja Srba“ koja ima za cilj da preuzme kontrolu nad većinski srpskim zemljama „uz strpljenje, pa čak i podršku Zapada“.

„Naravno da Zapad ne mari za sprovođenje sporazuma u ​​kojima su posredovali“, dodao je Bocan-Harčenko. „Njima je važno da kupe vreme za stranu koju podržavaju.

Prema kosovskoj policiji, raspoređivanje u Mitrovici bilo je preventivno i deo „neophodnih, razumnih i zakonitih mera za sprovođenje zakona i odluka kosovskih državnih organa“. Priština je dodala da „ima pravo da kontroliše bezbednosnu situaciju i sprovodi zakon u celoj zemlji“.

U međuvremenu, predsjednica otcepljene pokrajine Vjosa Osmani rekla je da se srpska policija „nikada“ neće vratiti na Kosovo, nazvavši izjave Beograda „srpskim hegemonističkim snovima“ i „otvorenom pretnjom agresijom“, prenosi RT Balkans.