Katar se oprašta od Svjetskog prvenstva u porazu od Holandije sa 2:0

Katar se oprašta od Svjetskog prvenstva u porazu od Holandije sa 2:0

Ibrahim Al-Ganim, bivši defanzivac fudbalske reprezentacije Katara, bio je obučen kao hiljade drugih lokalnih muškaraca dok je jurio do svog mjesta kroz glavni foaje na stadionu Al Bajt.

Nosio je tradicionalni thobe – beli ogrtač dugih rukava, dužine do poda – i došao je da proslavi reprezentaciju Katara u utorak u poslednjoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

„Svi smo ovde da podržimo Katar i tim i da uživamo u tome“, rekao je Al-Ganim. „Naravno, nijedan Katarac nije očekivao da će osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Al-Ganim je predložio da se Svjetsko prvenstvo ne koristi kao barometar. On je ukazao na to da je Katar osvojio Kup Azije 2019, pobjedivši Japan u finalu.

„Imali smo uspjeha, ali ovo je veće“, rekao je on. „Napredujemo.“

Katar je u utorak izgubio meč od Holandije sa 2-0. Katar je izgubio sve tri utakmice u grupi, postigao samo jedan gol, a eliminisan je sa sopstvenog turnira i prije ove finalne utakmice.

Navijači Katara su ljubazno aplaudirali na kraju, neki su držali transparente kojima se izražavala podrška, a jedna grupa je pokazala znak na engleskom sa ubačenom arapskom rečju za „hvala“.

„Pobjedi ili izgubi — Šukran“, pisalo je.

Katar je bio prvi domaćin koji je izgubio prvi meč, a tek drugi koji je eliminisan iz grupne faze. Ali to nije bila glavna poenta. U fokusu je bilo samo održavanje Svjetskog prvenstva — prvog na Bliskom istoku.

Katar ima 3 miliona stanovnika, ali samo jedan od 10 je Katar. Radnici — i kvalifikovani i nekvalifikovani — dolaze iz cijelog svjeta.

Masa je došla u bojama Katara, deca su nosila košulje sa natpisom „Volim Katar“, a muškarac na štulama nastupio je u blizini VIP ulaza.

„Ovde smo da podržimo tim i da se pozdravimo“, rekao je Ramzi Dabous, kuvar rođen u Libanu koji živi u Kataru već 12 godina.

U jednoj ruci je nosio kestenjastu i belu zastavu Katara sa velikom zastavom koja mu je pokrivala leđa.

Nosio je i narandžasti džemper.

„Sviđa mi se i holandski fudbal“, rekao je.

Pratik Venkateš je rođen u Kataru i živi u toj zemlji veći deo svog života. Ali njegovi koreni su u Indiji, a studira u Sjedinjenim Državama.

„Nisam Katarac, ali sam rođen ovde i ovde živim od detinjstva“, rekao je Venkateš, takođe uvučen u katarske kestenjaste i bele boje.

Prem Lama, Nepalac koji je rekao da je radio 19 godina u Kataru, i njegova ćerka Avilaša takođe su bili zasićeni katarskim bojama.

„Volim fudbal“, objasnio je Avilaša. „I to je Svetsko prvenstvo u Kataru.

A možda i poslednji na duže vrijeme.