Zvijezda Čelsija osvojila je ključnu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Senegalu

Zvijezda Čelsija osvojila je ključnu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Senegalu

Kapiten Senegala Kalidu Kulibali dokazao je razliku dok je aktuelni šampion Afričkog kupa nacija progurao Ekvador i izborio prolaz u osminu finala po samo drugi put u svojoj istoriji na Svj

etskom prvenstvu u fudbalu u Kataru u utorak.

Kulibali, koji je prošlog leta prešao u velikana Premijer lige Čelsi iz Napolija iz Serije A, najbrže je reagovao u šesnaestercu nakon pogrešnog izbijanja iz slobodnog udarca u 70. minutu i ​​pogodio iz neposredne blizine i doveo svoju ekipu u vođstvo od 2-1. na vatrenom međunarodnom stadionu Kalifa u Dohi.

Udarac Čelsija usledio je nakon što je Moises Kaisedo iz Ekvadora poništio udarac sa tačke Ismaile Sara iz Votforda, koji je afričkoj strani doneo prijednost od jednog gola neposredno prije poluvrijemena.

Ekvadoru je bio potreban nerješen rezultat da bi prošao u nokaut fazu, ali je platio cijenu za ono što je bila uglavnom slaba igra dok su se borili da obuzdaju ono što je bilo energično senegalsko takmičenje.

Senegal je zasluženo došao do prijednosti u ugašenoj žaru prvog poluvrijemena kada je Sar hladnokrvno izveo jedanaesterac nakon što ga je faulirao Ekvador Piero Hincapie.

Južnoamerikanci su poravnali rezultat na 67 minuta nakon što je izvanredni vezista Brajtona Caicedo ubacio u spretno dodavanje Feliksa Toresa pre nego što je Kulibali samo tri minuta kasnije vratio prednost Afrikancima i obezbedio im učešće u nokaut fazi.

Senegal je znao da je vjerovatno potrebna pobjeda da bi napredovao, osim ako nacija domaćin Katar ne bude u stanju da proizvede rezultat seizmičkog šoka protiv Holandije – što nije došlo, pošto su Holanđani popustili do udobne pobjede od 2-0 i održali prvo mesto u grupi.

Jedna loša nota za Senegal bio je žuti karton koji je pokupio Evertonov Idrisa Gueie, koji će ga isključiti iz njihove sledeće utakmice u Kataru suspenzijom, povodom onoga što bi veteranu veziste predstavljalo 100. utakmicu za njegovu zemlju.

Šampioni Afrike će se u osmini finala suočiti sa pobjednicima Grupe B, što bi verovatno mogla da bude Engleska Gereta Sautgejta, osim nesreće u meču sa Velsom kasnije u utorak.