Francuski mediji uznemireni zbog „nezakonitog“ gola Mesija na Svjetskom prvenstvu

Francuski mediji uznemireni zbog „nezakonitog“ gola Mesija na Svjetskom prvenstvu

Izvo

Drugi gol Lionela Mesija protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva koje je na kraju osvojila Argentina nije trebalo da stoji, smatraju neki ljubitelji fudbala i stručnjaci.

Mesi je bio igrač utakmice u dramatičnom finalu koji je njegov tim na kraju postigao rezultatom 4-2 nakon penala nakon što je rezultat završio 3-3 nakon produžetaka.

Argentina i njeni navijači su verovatno mislili da su domaći i suvi nakon što su vodili Francusku od 23. minuta pa nadalje, kada je Mesi postigao penal, a zatim udvostručio svoj račun preko Anhela Di Marije 13 minuta kasnije.

Međutim, u razmaku od 97 sekundi, i sa samo 10 minuta do kraja, Kilijan Mbape je postigao duplu duplju koja je iznudila produžetke.

Mesi je ponovo postigao gol u prvoj trećini, a upravo je ovaj drugi gol kapitena Argentine bio pod lupom.

Sedmostruki osvajač Zlatne lopte bio je na pravom mestu u pravo vreme da pogodi odskok kada je Ugo Ljoris odbranio udarac Lautara Martineza u 108. minutu.

Pošto je linijski sudija na trenutak podigao svoju zastavu, mislilo se da bi cilj da Argentina poveće sa 3-2 mogao biti poništen dok TV slike ne razjasne da je Martinez na strani za potez.

Međutim, iz drugog ugla, objavljenog širom svjeta u fotografiji na Tviteru, čini se da je gol mogao biti isključen zbog toga što su dve zamene Argentine bile na terenu dok je Mesi šutirao.

„Pravila su veoma jasna: samo 11 igrača iz istog tima može da bude na terenu“, navodi španske digitalne novine Ok Diario.

„VAR nije intervenisao da bi gol proglasio nezakonitim, što se jednostavnom televizijskom reprizom može videti da nije trebalo da se pojavi na semaforu.

„Argentina bi kasnije bila proglašena za prvaka sveta u izvođenju penala, ali svu pomoć koju su imali tokom Svetskog prvenstva niko ne primećuje. Nije samo cilj, već i dosuđeni penali u četvrtfinalu, polufinalu i finalu takmičenja da se obori istorijski rekord“, dodaje se.

Novinar ESPN-a je priznao da je gol trebao biti odbijen „možda do slova zakona“, ali je tvrdio da je „previše beznačajan da bi bio u nadležnosti VAR-a“.

Francuski sportski magazin L’Ekip stao je na stranu OK Diarija i dao sudiji Šimonu Marcinijaku 2/10 za njegov nastup.

Dok je većina da je poljski zvaničnik obavio pristojan posao, posebno kada je odlučio da kazni Markusa Turama zbog očiglednog skoka u šesnaestercu, francuski menadžer Didier Deschamps se nije složio i takođe je ukazao na to da Argentina odluke idu negde drugde.

„Moram da budem oprezan“, rekao je Dešan kritikujući Marcinijakovu igru, dok je odbio da objasni šta je rekao sudiji posle meča. „Videli ste to dobro kao i ja.”

„Moglo je biti gore, moglo je biti bolje. Pre ove utakmice Argentina je imala malo sreće, ali ne želim ništa da im oduzimam; oni u potpunosti zaslužuju titulu.

„Nije oni izašli kao pobednici zato što smo mi patili od bilo kakvih odluka. Upravo sam o tome razgovarao sa sudijom posle utakmice, ali ne želim da ulazim u detalje.”

Da bi se suprotstavili tvrdnjama da je Argentina dobila Mesijev drugi gol, neki navijači su rekli da je Dajot Upamekano držao loptu pre nego što je ona pala na Mbapea u 117. minutu.

Mbape je pucao u Gonzala Montijela, koji je potom i sam kažnjen zbog igranja rukom.

Ali Mbappeovo izjednačenje za 3-3 na kraju nije omelo pohod Argentine na titulu, nakon što su heroji iz penala njihovog golmana Emija Martineza došli u prvi plan i doveli do toga da je Mesi podigao trofej.