Arapi se ujedinjuju u slavlju kako Maroko napreduje na Svjetskom prvenstvu

Arapi se ujedinjuju u slavlju kako Maroko napreduje na Svjetskom prvenstvu

Prvi Katar je izašao, napustio Svjetsko prvenstvo sa najgorim rekordom zemlje domaćina. Tada je završen niz saudijske reprezentacije, uprkos istorijskom porazu protiv Argentine prošle nedelje. Konačno je Tunis eliminisan, posle dramatične pobede protiv već kvalifikovane Francuske.

Sada, na prvom Svjetskom prvenstvu ikada održanom na Bliskom istoku, Maroko je poslednja nada arapskog svjeta. Polomljeni region se okuplja oko severnoafričke nacije nakon pobede od 2-1 u četvrtak protiv Kanade, čime je Maroko napredovao u nokaut fazu turnira prvi put od 1986. godine.

Uspeh Maroka izazvao je ljutite ulične nerede u Belgiji posle meča ranije ove nedjelje, ali je u četvrtak izazvao izliv radosti u arapskom svjetu, gde su lokalni timovi često autsajderi. Bilo je proslava u gradu Gazi i Kairu. Sličan nalet regionalne dobre volje usledio je posle šokantne pobjede Saudijske Arabije protiv dvostrukog pobjednika Svjetskog prvenstva Argentine prošle nedjelje. Arapi su takođe podržali Katar da bude domaćin Svjetskog prvenstva suočeni sa oštrim kritikama Zapada.

Veseli Marokanci, Katarci, Saudijci, Palestinci i drugi prolili su kroz istorijske uličice Souk Vakif u centralnoj Dohi nakon pobede Maroka, obučeni u crveno i zeleno i mašući marokanskom zastavom u znak slavlja. Zastava je osvetljavala nebodere duž blistavog korniša Dohe.

Publika je skandirala: „Čestitamo nam na ovom početku! To će trajati i dalje!” Metro u blizini stadiona Al Tumama postao je pulsirajuća plesna zabava Marokanaca koji bubnjaju po prozorima i slave ululama.

„Svi Arapi su napustili turnir, ali mi smo im se nadoknadili i osvetili smo se“, rekao je Najva Boumaraz, Marokanac koji živi u Londonu. „Veoma smo ponosni.”

Malika Dželal, poslovna žena iz Kazablanke u Maroku, rekla je da se u četvrtak osećala kao slavna ličnost.

„Arapi mi stalno prilaze i govore „hvala, počastili ste nas, sve ste nas spasili“, rekla je ona.

Par saudijske braće koji su doputovali u Dohu da vide utakmicu iz istočne provincije Dammam rekli su da su toliko ponosni na Maroko da su praktično zaboravili tugu što je njihov tim krenuo kući.

„Ove nedjelje osećamo da smo kao Arapi svi jedan narod“, rekao je 23-godišnji saudijski Turki al-Kahtani, ogrnut marokanskom zastavom. „Zaboravljamo na granice na ovom Svjetskom prvenstvu.