Kanada se vraća kući sa Svjetskog prvenstva sa naučenim lekcijama

Kanada se vraća kući sa Svjetskog prvenstva sa naučenim lekcijama

Kanada je ponovo na Svetskom prvenstvu prvi put u 36 godina došla u Katar sa velikim očekivanjima i malo razmetljivosti, ali je u četvrtak napustila turnir posle trećeg uzastopnog poraza i klizanja kući. njihove rane.

Trener Džon Herdman pohvalio je svoje ljude zbog njihove neustrašivosti i napadačkog stila, ali posle poraza od Maroka od 2-1 u četvrtak, krajnji rezultat je bio isti kao u jedinom drugom nastupu Kanade na Svjetskom prvenstvu 1986. — tri poraza.

Kanada je stigla u Dohu sa dugačkom listom obaveza i da bi dokazala da pripada među najbolje fudbalske nacije.

Međutim, dolazak u osminu finala bio je predaleko, a isto tako i prva pobjeda – vrhunac njihovog turnira bio je prvi gol za zemlju na Svetskom prvenstvu za muškarce koji je postigao Alphonso Davies u granatiranju Hrvatske rezultatom 4-1.

Ali upravo u teškim lekcijama naučenim na terenu i van njega Kanada može da pronađe neku vrednost jer ova zemlja očekuje da zajedno sa Sjedinjenim Državama i Meksikom bude domaćin Svjetskog prvenstva 2026.

„Mislim da je bilo nekih velikih trenutaka“, rekao je Herdman. „Kao fudbalska zemlja definitivno možemo da budemo ponosni na rezultate.

„Uvek smo govorili da je svjetski nivo sledeći nivo i mislim da večeras nismo bili daleko od prvog rezultata.

„Mislim da za sve nas treba da duboko udahnemo i uživamo u onome što smo iskusili ovde i da postavimo teška pitanja, jer je to deo rasta kako idemo kroz 2026.

„Ovo nije Kanada koja odlazi pognute glave, možemo da držimo glave gore.

Nakon što je završila na vrhu kvalifikacija za KONKAKAF ispred regionalnih moćnika Sjedinjenih Država i Meksika, Kanada je otkrila da postoji ogroman korak u klasi i kvalitetu na Svjetskom prvenstvu.

Ponekad je Kanada, dok je igrala sa bezgraničnom energijom, delovala preplavljeno na terenu i van njega, petljajući po rutinskim zadacima poput pojavljivanja na vreme na konferenciji za novinare.

Herdmana su saplele i njegove sopstvene reči, tvrdeći posle poraza od Belgije sa 1-0 da će Kanada „obiti Hrvatsku“.

Nekoliko dana kasnije Hrvatska je dala Herdmanu odgovor, 4-1.

Kanada je napravila još jedan bujan učinak protiv Maroka, ali opet nije uspela da pruži rezultat po koji je došla.

„Kada govorite o toj prilici da rastete kroz turnir, to je deo toga“, rekao je Herdman. „Ovo je prvi put da smo ovde u 36 godina.

„Uživali smo u vožnji. Naši igrači su se pojavili ovde da se takmiče i pokazali smo da smo neustrašivi u svakoj od tri utakmice.

„Mi smo mlad tim, razvijamo se, ovde smo prvi put posle dugo vrijemena. Bilo je to pakleno iskustvo.