Pobjeda Japana osuđuje Njemačku da napusti Svjetsko prvenstvo

Pobjeda Japana osuđuje Njemačku da napusti Svjetsko prvenstvo

Japan je ostvario zadivljujuću povratničku pobjedu protiv Španije pošto su oba tima napredovala u nokaut fazu Svjetskog prvenstva iz Grupe E, dok je Njemačka napustila turnir iako je pobjedila Kostariku u vječeri velike drame u Kataru.

Golovima u razmaku od tri minuta u drugom poluvrijemenu Ricu Doana i Ao Tanake dovršili su izuzetan preokret za Japan pošto su savladali Španiju sa 2-1 na međunarodnom stadionu Khalifa.

U drugoj utakmici finala Grupe E Njemačka je ostvarila uzbudljivu pobjedu od 4-2 protiv Kostarike na stadionu Al Bajt – ali to ipak nije bilo dovoljno za Njemce, koji su završili iza Španije na tabeli na gol-razliku.

Japan je napredovao u šesnaestinu finala kao pobjednik Grupe E sa šest bodova, dok je Španija na drugom mjestu sa četiri boda.

Španija je na kraju ostala dužna pobjedom od 7-0 u prvoj utakmici koju su ostvarili protiv Kostarike, što im je obezbjedilo superiornu gol-razliku u odnosu na Njemačku, koja je takođe završila sa četiri boda iz njihova tri meča.

Za Njemce, koji su bili pobednici turnira u Brazilu 2014. godine, Katar postaje drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo sa kojeg su izašli u grupnoj fazi, nakon što su pre četiri godine ranije otišli ​​iz Rusije.