Italija remizira Englesku u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024

Italija remizira Englesku u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024

U vrijeme kada UEFA razmatra promjene kako bi oživela interesovanje za kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo, žrijeb za Evropsko prvenstvo 2024. izazvao je neke velike sukobe.

Najvažnije je da će se finalisti poslednjeg turnira ponovo sastati na putu za Njemačku nakon što su Italija i Engleska u nedjelju izvučene u istu grupu. Holandija protiv šampiona Svijetskog prvenstva Francuske je još jedan izuzetan meč.

Ali sve je veći osećaj da kvalifikacioni format postaje odvratan za gledaoce i emitere.

Najnoviji dokaz njegove trenutne naduvene forme došao je na žrebu u Frankfurtu. 53 reprezentacije bile su podeljene u 10 grupa od po pet ili šest timova, od kojih su 23 izborila plasman na turnir u Nemačkoj 2024.

Na sastanku asocijacija članica UEFA uoči žrebanja, iznet je predlog da se veličina svake grupe smanji na maksimalno četiri ili pet timova za kvalifikacione faze za Euro 2028, rekla je osoba upućena u diskusiju. The Associated Press.

Osoba je govorila pod uslovom da ostane anonimna jer je to bio privatan sastanak.

Vjeruje se da je razlog za predlog rezultat opadanja interesovanja jer ima previše kvalifikacionih utakmica. UEFA Liga nacija bi bila povećana kako bi se nadoknadilo smanjene kvalifikacione grupe.

Takođe je odbačena mogućnost da se evropski turnir poveća na 32 tima, rekao je on.

Lideri međunarodnog fudbala predložili su nekoliko promena poslednjih godina kako bi zadržali veliko interesovanje za igru. Bivši menadžer Arsenala Arsen Venger nedavno je izneo ideju da se Svetsko prvenstvo održava svake dve godine, a ne četiri.

Na Euru 2020, koji je održan 2021. zbog pandemije koronavirusa, Italija je u finalu na stadionu Vembli pobedila Englesku na penale. Timovi su se takođe susreli u nedavnoj Ligi nacija, što je rezultiralo remijem bez golova i pobedom Italije od 1-0.

Ali tim koji trenira Roberto Manćini je izdržao težak period od osvajanja Eura 2020, i na kraju nije uspeo da se kvalifikuje za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Kataru.

Manćini je insistirao da je pobeda Italije na Euru 2020. bila „u prošlosti”.

„Uvek je teško igrati protiv Engleske jer su oni jedan od najboljih timova na svetu. Takođe igrati na Vembliju je uvek fantastično“, rekao je Manćini.

Selektor Engleske Geret Sautgejt suočava se sa pitanjem da li će on uopšte biti glavni kada počnu kvalifikacije nakon što je niz loših rezultata ostavio njegov tim bez pobede u poslednjih šest utakmica.

„Dok sada razgovaramo, ja imam ugovor za ovo vreme 2024. godine, ali sam takođe svestan da u fudbalu morate da postignete rezultate“, rekao je Sautgejt. „Dakle, plan postoji i želja za kontinuitetom takođe postoji, ali takođe ne uzimam zdravo za gotovo da ne radite i očekujete da ćete ostati u toj kancelariji.