Aktuelni predsjednik Austrije pobjedio je na izborima u prvom krugu

Aktuelni predsjednik Austrije pobjedio je na izborima u prvom krugu

Aktuelni predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen pobedio je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u prvom krugu i služiće drugi mandat, prenosi „Evropska istina“.

Prema preliminarnim konačnim rezultatima objavljenim uveče, koji ne uzimaju u obzir glasove putem pošte, aktuelni austrijski predsednik osvojio je 54,6 odsto glasova. To znači da drugi krug izbora nije potreban.

Njegov glavni protivnik iz krajnje desničarske Austrijske Slobodarske partije, Valter Rozenkranc, osvojio je 19,1% i zauzeo drugo mijesto.

Rozenkranc je ranije dao skandaloznu izjavu o Ukrajini, rekavši da bi zbog brzog davanja Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Beč mogao da preispita svoje učešće u njoj.

Očekuje se da će glasovi u poštama koji će biti prebrojani u ponedeljak malo uticati na rezultate.

Prema projekcijama ARGE Vahlena za APA i SORA/ORF, koje već uključuju procijene glasova poštom, Van der Belen će na kraju dobiti oko 56% glasova.

Van der Belen je 2016. pobedio na predsedničkim izborima tek u drugom krugu, dobio je 53,79 odsto, dok je njegov protivkandidat iz Austrijske Slobodarske partije Norbert Hofer dobio 46,21 odsto.

Prema preliminarnim rezultatima, izlaznost je bila 52,5% onih koji su imali pravo glasa.

Aleksander van der Belen se već zahvalio biračima na ukazanom poverenju na društvenim mrežama.

U Austriji, kancelarija predsednika ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali on ima značajna ovlašćenja tokom perioda političke nestabilnosti i promena na vlasti.

Tokom Van der Belenovog mandata to se dogodilo najmanje dva puta: 2019. godine, kada je vlada Austrijske Slobodarske partije podnela ostavku usred korupcionaškog skandala, i 2021. godine, kada je ista sudbina zadesila bivšeg kancelara Sebastijana Kurca.