U Bugarskoj su farmeri protestovali protiv ukrajinskog žita

U Bugarskoj su farmeri protestovali protiv ukrajinskog žita

U Bugarskoj su proizvođači žitarica koji se žale na nekontrolisani uvoz žitarica iz Ukrajine učestvovali u protestu širom zemlje.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na bugarski TV kanal Nova.

Protesti sa poljoprivrednom mehanizacijom očekuju se u nekoliko gradova u zemlji, uglavnom u Burgasu, Dobriču i Jambolu.

Proizvođači insistiraju da znaju gde se čuva ukrajinsko žito i, pre svega, da ga ne mešaju sa bugarskim žitom. Protest će biti usmeren i protiv visokih cena đubriva za obradu zemlje.

Udruženje proizvođača žitarica izrazilo je sumnju da se ukrajinsko žito uvozi uz nisku fitosanitarnu kontrolu.

Prema rečima Nikolaja Kirova, predsednika Borda proizvođača žitarica Burgasa, bugarski suncokret se ne otkupljuje, a skladišta su popunjena ukrajinskim. „Kolege iz Ukrajine, pod pritiskom krize, prodaju ispod cene“, rekao je on.

Poljoprivrednici tvrde i da ukrajinsko žito ne ide tranzitom u Evropu, već ostaje u Bugarskoj.

U Montani su se u znak protesta okupili i proizvođači žita. Kolona poljoprivredne mehanizacije proći će jednim od glavnih gradskih bulevara.

„Glavni zahtevi su da se zaustavi uvoz ukrajinskog žita, koje je trebalo da prođe kroz zemlju u tranzitu, a ne da ovde stagnira“, rekla je Veselka Vasiljeva, predsednica Udruženja proizvođača žita regiona.

Podsetimo, vlade Francuske i Rumunije potpisale su sporazum koji će omogućiti izvoz više žita iz Ukrajine u Evropu i šire.