Osoblje kralja Čarlsa je tokom žalosti izjavilo da bi mogli da izgube posao

Osoblje kralja Čarlsa je tokom žalosti izjavilo da bi mogli da izgube posao

Osoblje koje je služilo kralju Čarlsu dok je bio naslednik britanskog prestola već je rečeno da bi mogli da izgube posao, što je izazvalo kritike sindikata koji je taj potez nazvao „bezdušnim“ pre nego što je kraljica Elizabeta čak sahranjena.

Čarls, koji je nasledio svoju majku poslije njene smrti prošlog četvrtka, i njegova supruga Kamila, kraljica supruga, preseliće se iz Klarens hausa, njegovog londonskog doma decenijama, u glavnu zvaničnu rezidenciju monarha, Bakingemsku palatu.

Portparol Klarens hausa rekao je da su operacije tamo prestale i da je počeo proces konsultacija sa osobljem o otpuštanju.

„Naše osoblje je pružilo dugu i lojalnu službu i iako će neki viškovi biti neizbežni, mi hitno radimo na identifikaciji alternativnih uloga za što veći broj osoblja“, rekao je portparol.

List Gardijan izvestio je da je za oko 100 zaposlenih rečeno da bi mogli da izgube posao, od kojih su neki radili decenijama. Oni uključuju lične sluge kao što su lakeji, sobari, garderoberi i kuvari, kao i službeno osoblje.

Obaveštenja su izdata čak i dok su radili na pružanju pomoći novom kralju tokom procesa pristupanja — uključujući i dok je u Edinburgu bila u toku služba zahvalnosti za njegovu majku, navodi se u saopštenju. Ponedeljak će biti državni praznik za kraljičinu sahranu.

Sindikat javnih i komercijalnih usluga osudio je odluku o najavi otpuštanja u periodu žalosti kao „bezdušnu“.

„Iako su se neke promjene u domaćinstvima mogle očekivati, kako se menjaju uloge u kraljevskoj porodici, obim i brzina kojom je to najavljeno su krajnje bešćutne“, rekao je generalni sekretar sindikata Mark Servotka.

Portparol Klarens hausa rekao je da zakon zahteva da osoblje bude upoznato sa situacijom što je pre moguće.

„Uprkos svim naporima da se odloži do sahrane, savet je ostao isti“, rekao je on. „Svakom osoblju koje bude otpušteno biće ponuđene poboljšane isplate za višak zaposlenih.“

Nijedno osoblje neće biti pogođeno najmanje tri mjeseca, dodao je on.