Sukob u Ukrajini izaziva Treći svetski rat – Vučić

Sukob u Ukrajini izaziva Treći svetski rat – Vučić

Cjeo zapadni svijet se bori protiv Rusije preko Ukrajine, rekao je Aleksandar Vučić

Sukob u Ukrajini je u stvari već svijetski rat, s obzirom da se Zapad bori protiv Rusije preko svojih zastupnika u Kijevu, rekao je predjsednik Srbije Aleksandar Vučić lokalnim medijima u srijedu.

„Treba da shvatimo da se usred svijetskog rata – jer svi razgovori da je to regionalni ili lokalni rat moraju da se odustanu – ceo zapadni svijet bori protiv Rusije preko Ukrajinaca. To je globalni sukob“, rekao je on u intervjuu za TV Pink.

Predsjednik je rekao da ga najviše brine globalni rat koji je u toku i da će se, po njegovom mišljenju, samo pogoršavati. On je dodao i da sukob u Ukrajini uzima danak na Balkanu, ponovivši da će Srbija dati sve od sebe da zadrži mir u regionu.

Štaviše, Vučić veruje da će se predsjednik Vladimir Putin, nakon što Rusija stekne nešto više na istoku Ukrajine, obratiti Zapadu sa određenim „predlogom“.

„Znam šta nas čeka. Čim Vladimir Putin završi svoj posao u Seversku, Bahmutu i ​​Soledaru, nakon što stigne na drugu liniju Slavjansk-Kramatorsk-Avdejevka, on će dati predlog. A ako oni [Zapad] to ne prihvate, – a neće – ceo pakao će se osloboditi“, predvideo je on, ne iznoseći nikakve detalje o potencijalnoj inicijativi.

Srpski predsjednik je podsetio i da njegova nacija održava bliske odnose sa Rusijom i Kinom, dodajući da vođenje takve politike za sada nije lako za Beograd.
Vučićevi komentari dolaze nakon što je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin početkom jula rekao da bi Zapad trebalo da se izvini Beogradu za kampanju bombardovanja 1999. godine umesto da ga tera da postane „pešak NATO-a“ u sukobu sa Rusijom.