Još tri zemlje spremne da se pridruže BRIKS-u – zvanično

Još tri zemlje spremne da se pridruže BRIKS-u – zvanično

Kraljevina bi, zajedno sa Turskom i Egiptom, mogla da se prijavi sledeće godine, rekao je predsednik Foruma BRIKS ruskim medijima

Saudijska Arabija, Turska i Egipat planiraju da se pridruže BRIKS-u, a o njihovim potencijalnim kandidaturama za članstvo bi se moglo razgovarati i odgovoriti na samitu sledeće godine u Južnoj Africi, rekao je Purnima Anand, predsednik organizacije, ruskim medijima u četvrtak.

„Sve ove zemlje pokazale su interesovanje za ulazak u [BRIKS] i spremaju se da podnesu zahtev za članstvo. Verujem da je ovo dobar korak, jer se na proširenje uvek gleda pozitivno; to će definitivno ojačati globalni uticaj BRIKS-a“, rekla je ona za ruski list Izvestija.

Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) čine preko 40% globalne populacije i skoro četvrtinu svetskog BDP-a. Navedeni ciljevi bloka uključuju promovisanje mira, bezbednosti, razvoja i saradnje na globalnom nivou, kao i doprinos razvoju čovečanstva.

Anand je rekao da je pitanje proširenja pokrenuto tokom ovogodišnjeg samita BRIKS-a, koji je održan krajem juna u Pekingu.

Predsednica Foruma BRIKS-a je izjavila da se nada da pristupanje Saudijske Arabije, Turske i Egipta neće oduzeti mnogo vremena, s obzirom na to da su oni „već uključeni u proces“, iako sumnja da će se sve tri istovremeno pridružiti alijansi.

„Nadam se da će se ove zemlje uskoro pridružiti BRIKS-u, jer su svi predstavnici ključnih članica zainteresovani za proširenje. Tako da će to doći vrlo brzo“, dodao je Anand.

Vest o planovima tri nacije da se pridruže BRIKS-u stižu nakon što su Iran i Argentina zvanično podneli zahtev za članstvo krajem juna, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh je rekao da je blok „veoma kreativan mehanizam sa širokim aspektima“.