Slovenija: Vlada odbila prijedlog da se testiraju visoki zvaničnici na drogu

Slovenija: Vlada odbila prijedlog da se testiraju visoki zvaničnici na drogu

Vlada Slovenije objavila je da ne podržava prijedlog zakona o obaveznom testiranju na droge visokih zvaničnika, s obrazloženjem da prijedlog previše zadire u prava pojedinaca i da je ustavno upitan.

Zakon po kome bi se najmanje jednom godišnje davanjem uzoraka krvi, kose ili mokraće na droge testirali članovi parlamenta, ministri i državni sekretari, kao i predsjednik države i Vlade početkom mjeseca je u parlamentarnu proceduru podnijela opoziciona SDS bivšeg premijera Janeza Janše.

U obrazloženju se navodi da zbog važnosti rada spomenutih javnih službenika i sve većeg i korišćenja droga u populaciji postaje javni interes znati jesu li među konzumentima droga i istaknuti političari ili ne.

Prema tom prijedlogu, oni zvaničnici koji će se u nekom trenutku testirati odabirali bi se ždrijebom, testiranje bi se obavljalo najkasnije u roku 48 sati nakon ždrijebanja, a za one koji bi odbili testiranje računalo bi se da su na testu bili pozitivni.

Vlada novog premijera Roberta Goloba je na sjednici zaključila da bi takav način testiranja na droge bio ustavno sporan, posebno u slučajevima da pojedinac ne pristaje na testiranje.

Osim toga, vlada je ocijenila da se na taj način ne bi riješila problematika svih psihoaktivnih supstanci koje mogu da utiču i na savjesno, nepristrasno i kvalitetno obavljanje zadataka državnih zvaničnika, objavila je vladina kancelarija za komunikacije.