Nafta je porasla za 3% na planove proizvodnje OPEK+ i ograničenje cijene ruske sirove nafte

Nafta je porasla za 3% na planove proizvodnje OPEK+ i ograničenje cijene ruske sirove nafte

Cijene nafte porasle su u ponedeljak za 3 odsto nakon što su zemlje OPEK+ zadržale stabilne ciljeve proizvodnje uoči zabrane Evropske unije i početka ograničenja cijena ruske nafte G7.

Istovremeno, u pozitivnom znaku za potražnju za gorivom u najvećem svjetskom uvozniku nafte, više kineskih gradova je tokom vikenda ublažilo mjere protiv COVID-19.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 2,53 dolara, ili 3%, na 88,10 dolara po barelu do 13:30 GMT. Fjučersi na naftu VTI su ojačali 2,40 dolara, ili 3%, na 82,38 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, uključujući Rusiju, zajedno pod nazivom OPEK+, složili su se u nedelju da se pridržavaju svog oktobarskog plana za smanjenje proizvodnje za 2 miliona barela dnevno (bpd) od novembra do 2023.

„Odluka… nije iznenađenje, imajući u vidu neizvesnost na tržištu u vezi sa uticajem zabrane uvoza sirove nafte u EU od 5. decembra i ograničenja cijena G7“, rekla je En-Luiz Hitl, potpredsednica konsultantske kuće Vood Mackenzie .

„Pored toga, grupa proizvođača suočava se sa negativnim rizikom zbog potencijala za slabljenje globalnog ekonomskog rasta i kineske politike nulte Covid-a.

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija prošle nedelje su se dogovorile o ograničenju cene ruske nafte na moru od 60 dolara po barelu.

Poslovna i proizvodna aktivnost u Kini, drugoj po veličini ekonomiji na svetu, ove godine su pogođene strogim merama za suzbijanje širenja koronavirusa.

Uporna sporost kineske ekonomije mogla bi da preokrene rast cena nafte, upozorili su analitičari.

„Iz perspektive OPEK+, ne može biti lako napraviti pouzdane prognoze u odnosu na tu pozadinu i na situaciju sa virusom korona u Kini koja se stalno razvija, koja trenutno izgleda mnogo obećavajuće iz perspektive potražnje“, rekao je Kreg Erlam, viši analitičar tržišta u OANDA.