Ponovo dojave o bombama u školama širom Srbije

Ponovo dojave o bombama u školama širom Srbije

U jednu beogradsku školu i više desetina osnovnih i srednjih škola u unutrašnjosti Srbije jutros su stigle dojava o postavljenim bombama. Policija je na terenu, u toku je kontradiverzioni pretres svih objekata.Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin, saopštilo je Ministarstvo prosvete, prenosi RTS.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno. 

Kako je RTS-u potvrđeno iz Biroa MUP-a Srbije, jutros je u OŠ „Đura Jakšić“ u Beogradu stigla dojava o postavljenoj bombi. 

Kruševačke osnovne školame jutros su dobile preteće dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, potvrdio je za RTS Zoran Asković, načelnik Školske uprave. 

U osnovnim školama u Kruševcu danas nema nastave.

U desetak osnovnih škola u Nišu stigle su dojave o bombama, tako da su roditelji obavešteni da decu ne šalju u školu. 

Dojava o bombama u svim osnovnim školama na području gradske uprave Zaječar. Deca od danas prelaze na onlajn nastavu do daljeg. 

Desetak novopazarskih osnovnih škola dobilo je jutros dojavu o postavljenoj bombi. Direktori i razredne starešine obavestili su roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude završena provera.

Mejlovi su stigli, kako javlja reporter RTS-a, i na adrese škola koje se ne koriste odavno (škole su menjale svoje adrese tokom godina). 

U 17 od 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Dojave o bombama su stigle i u Kosjerić, Požegu, Arilje, Priboj, Novu Varoš, Loznicu, Novi Sad, Kosjerić, Bajinu Baštu.

Sve osnovne škole u Pirotu dobile su takve dojave. 

U 23 osnovne i tri srednje škole u Pomoravskom okrugu stigli su mejlovi o podmetnutim eksplozivnim napravama sa pretećom porukom, što je više od polovine ukupnog broja škola u regionu.

U Južnobanatskom okrugu sve osnovne škole su dobile mejl o bombama, deca prelaze na onlajn nastavu do 24. juna, kada počinje raspust. Mejl je napisan na nepravilnom srpskom jeziku. 

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama.

U Podunavskom okrugu dojavu o bombama dobile su 23 osnovne škole.

Deca iz zrenjaninskih škola su na onlajn nastavi.

U svim srpskim osnovnim školama na Kosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama.

Dojave o postavljenim bombama dobile su jutros i sve osnovne škole u Knjaževcu. 

I u školu u Zminjaku, u šabačkom kraju, stigla je dojava o bombi. U Ekonomskoj školi u Šapcu takođe dojava o podmetnutoj bombi.

Dojave o bombama dobila je većina osnovnih škola u Jablaničkom okrugu.