Lekić: Ne vidim posjeta Abazovića da će poboljšati položaj Crne Gore na međunarodnoj sceni

Lekić: Ne vidim posjeta Abazovića da će poboljšati položaj Crne Gore na međunarodnoj sceni

Posjeta premijera Dritana Abazovića Ukrajini neće poboljšati položaj Crne Gore na međunarodnoj sceni, ali je simbolički značajna jer građani Ukrajine zaslužuju solidarnost, kazao je poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić, gostujući u emisiji „Link“ Radija Crne Gore.

“Ne vidim da će to poboljšati položaj Crne Gore na međunarodnoj sceni. Taj položaj ćemo poboljšati jednim ozbiljnim organizovanjem, zdravim društvom, ali ta posjeta ima značaj i građani Ukrajine zaslužuju neki oblik solidarnosti”, poručio je Lekić.

Lekić kaže da agresiju na Ukrajinu osuđuje, ali kako dodaje, ne treba biti naivan pa ne vidjeti da se tu igra jedna geopolitička igra.

“U tom smislu Ukrajina i njeni građanu plaćaju cijenu, pa u tom smislu ova posjeta ima svoju pozitivnu stranu. Vjerovatno je mogla sa manje glamura, sa manje propagande veći bi smatram bio efekat, ako bi se izjavljivalo odmjereno”, poručio je Lekić i dodao da tu posjetu ne treba ni precijeniti, ni podcjeniti.

“Ta dnevna doza propagande je gotovo nepodnošljiva i ne odnosi se samo na premijera koji u toj trci ne zaostaje”, naveo je Lekić.

Taj “voz za Kijev” je kaže značajan, ali je bitan ovaj naš za Brisel. “Taj voz je negdje u kvaru i treba ga opraviti”, naveo je Lekić.

Smatra i da Crna Goru u slučaju rata u Ukrajini treba da izabere uravnotežen pristup.

“Da bude uz svoje saveznike, tu mislim na EU, ali ne da maše time da ćemo mi 100% uskladiti spoljnu politiku i time pravdamo obim sankcija. Imamo Tursku, koja je takođe kandidat, niti je primijenila sankcije čak ima i aktivnu ulogu. Ne bi trebalo da budemo mehanički produžetak drugih, i da ne mislimo svojom glavom”, naveo je Lekić i poručio da treba naći mjeru.

“Mislim da je i Vlada pod sjenkom upliva međunarodnih linija”, naveo je Lekić.

Naveo je i da svakoga dana očekuje predlog rezolucije o Ukrajinu, koju su najavili poslanici parlamentarne većine.

Inicijativa “Otvorenog Balkana” neozbiljno pokrenuta

Treba uozbiljiti temu “Otvorenog Balkana”, kaže Lekić i dodaje da se ta tema vrti u medijima, a da se jasno i ne zna šta inicijativa predviđa.

Kaže da nije protivnik integracija u EU, ali je kako dodaje, ideja povezivanja u regionu dobra i za Brisel.

“Ako gledamo načelno to jeste jedna pozitivna inicijativa i ona može da doprinese približavanju. Jedino kao takva ona može imati smisla, nikako da je to neka utješna nagrada za EU, EU ostaje. Međutim protagonisti svega toga ne umiju da nam objasne šta je sve to koji su sadržaj, koji je mehanizam odlučivanja, ko je unutra. Prema tome jednom riječju – neozbiljno pokrenuta koja razvija strasti, svađe, a nije definisana”, poručio je Lekić.