Poljska i Slovačka će povećati izdatke za odbranu

Poljska i Slovačka će povećati izdatke za odbranu

Premijeri Poljske i Slovačke Mateuš Moravjecki i Eduard Geger objavili su u sredu namere svojih zemalja da povećaju izdatke za odbranu usred sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, prenosi „Evropska istina“.

Izjave Moravjeckog i Gegera date su tokom posete poligonu u poljskom gradu Nova Demba, gde se održavaju multinacionalne vojne vežbe PUMA-2022 uz učešće zemalja Višegradske četvorke, SAD i Britanije.

„Delujmo unapred. Delujemo ne samo da ojačamo poljsku vojsku, već i da odvratimo neprijatelja. Naša najbolja strategija je da odvratimo neprijatelja snagom sopstvene vojske i saradnjom sa drugima“, rekao je Poljski premijer.

„Sledeće godine će više od 100 milijardi zlota biti potrošeno na modernizaciju poljske vojske. Možda čak i oko 130 milijardi zlota. Ovo je 3-4 odsto potrošnje na oružje u odnosu na BDP. Ovo je mnogo. Ovo je ogroman truda“, dodao je on.

Zauzvrat, slovački premijer je naglasio da „sadašnje vreme jasno pokazuje da nisu dovoljne ekonomske unije, ekonomsko partnerstvo i ekonomska saradnja“, te je neophodno pozabaviti se modernizacijom nacionalnih oružanih snaga.

„Modernizacija i nabavka nove opreme je samo jedan deo. Da bismo bili jaka vojska, da bismo bili vojska odvraćanja, moramo biti i obučena vojska“, rekao je Geger i dodao da je to obučena vojska koja može da zastraši neprijatelja. i obezbediti bezbednost stanovništva.

U vežbe PUMA-2022 učestvuje skoro dve hiljade vojnika i 300 jedinica vojne tehnike. Saveznici su praktikovali interoperabilnost, probleme komunikacije i različite scenarije borbe, posebno u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu.