Patrijarh Porfirije preko Srpskog društva pomaže studente

Patrijarh Porfirije preko Srpskog društva pomaže studente

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije donirao je Srpskom privrednom društvu „Privrednik“ iz Zagreba sredstva za 15 godišnjih studentskih stipendija, prenosi Beta.

„Patrijarh srpski Porfirije i ove godine svojom ličnom donacijom pomaže ‘Privrednikove’ stipendiste. Njegova svetost u tekućoj akademskoj godini putem ‘Privrednikovog’ fonda ‘Vladimir Matijević’ stipendiraće 15 odličnih studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji dolaze iz zapostavljenih i ekonomski nerazvijenih krajeva Hrvatske“, saopštili su iz uprave ‘Privrednika’.

Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo „Privrednik“ iz Zagreba, ove godine obeležava 125. godišnjicu od osnivanja.

U protekloj školskoj/akademskoj godini „Privrednik“ je stipendirao 100 talentovanih učenika i studenata, pored ostalih, i uz svesrdnu pomoć patrijarha Porfirija.

Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (670 evra) i 10.000 kuna (1.330 evra) za studenta.

„Privrednik“ je i za školsku/akademsku godinu 2022/23. raspisao konkurs za stipendiranje učenika i studenata preko svoja dva fonda: Fonda „Vladimir Matijević“ i Fonda „Ivana Vujnović“ koji su otvoreni od 21. septembra do 14. oktobra 2022. godine.