Belgija pretrpela je neplanirano gašenje nuklearnog reaktora

Belgija pretrpela je neplanirano gašenje nuklearnog reaktora

Jedan od šest funkcionalnih nuklearnih reaktora u Belgiji neočekivano se zatvorio, rekao je operater elektrane Engie za VRT Nevs u ponedeljak. Reaktor, nazvan Tihange 3, automatski je isključen oko 8:25 ujutro po lokalnom vremenu, nakon čega su „zaposleni doveli elektranu u bezbjedno stanje“, saopštila je kompanija. Razlozi zastoja su nejasni, ali je pokrenuta istraga o incidentu.

Prema lokalnim medijima, neočekivano gašenje reaktora koji je obezbjedio 1.038 megavata električne energije Belgiji ne bi ugrozilo snabdevanje zemlje energijom.

Belgija je „zauvek“ zatvorila jedan od reaktora u svojoj elektrani Doel pre nešto više od nedelju dana, prateći dugotrajne planove da demontira svoju nuklearnu energetsku infrastrukturu čak i kada se EU nađe u energetskoj krizi. Electrabel, koji vodi fabriku Doel, objasnio je da je kompanija samo ispunjavala sporazum iz 2003. o uvođenju „postepenog ukidanja nuklearne energije za industrijsku proizvodnju električne energije. ”

Belgijski reaktori su ranije snabdjevali polovinu potreba za električnom energijom u zemlji. Svi su trebalo da budu zatvoreni do 2025. godine, sve dok vlada nije potpisala provizorni sporazum sa Electrabelom u martu o potencijalnom produženju životnog vijeka dva najnovija reaktora za deset godina. Ovo je došlo usred zabrinutosti zbog sve veće zavisnosti zemlje od fosilnih goriva, posebno iz Rusije. Neočekivano pogođeni Tihange 3 je tako odložen do 2035. godine, kao i još jedan reaktor u fabrici Doel. Međutim, dogovor nije obavezujući i napori da se na sličan način produži životni vijek susednog reaktora Tihange 2 nakon planiranog datuma gašenja 1. februara 2023. odbijeni su u julu.

Belgijska vlada je naglasila da se pridržavanje svojih nekada prezrenih kapaciteta nuklearne energije u vreme potrebe EU ne bi trebalo smatrati odbacivanjem njene posvećenosti obnovljivoj energiji. U isto vreme kada je obelodanio nacrt sporazuma da Tihange 3 i Doel 4 ostanu u funkciji do 2035. godine, najavio je ulaganje od 1,1 milijarde evra (1,2 milijarde dolara) u energiju vetra, vodonika i sunca „kako bi dao podsticaj prelasku na klimu neutralnost.” Investicija će takođe isplatiti male modularne nuklearne reaktore. Još 2007. godine, belgijski naučnici su upozoravali da bi zatvaranje nuklearnih elektrana u zemlji udvostručilo cenu energije, naškodilo energetskoj nezavisnosti zemlje i povećalo njeno oslanjanje na fosilna goriva.

Troškovi su već na ili blizu rekordno visokih u celoj EU zbog sankcija ruskoj energetici, što je situacija pogoršana prošlonedeljnom navodnom sabotažom gasovoda Sjeverni tok koji je ranije prenosio ruski gas u Evropu.