Mađarska, Austrija i Srbija zajedno rade na zaustavljanju migracija

Mađarska, Austrija i Srbija zajedno rade na zaustavljanju migracija

Lideri Mađarske, Austrije i Srbije sastali su se u ponedeljak u Budimpešti kako bi pronašli rešenja o tome kako zaustaviti sve veći broj migranata koji pristižu u Evropu, među kojima je i mnogo mladića iz Indije.

Trojica lidera dogovorila su se da preduzmu zajedničku akciju na kontroli pridošlica na migracionoj ruti koja vodi kroz Srbiju.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je novinarima nakon sastanka da će zajednički akcioni plan uključiti pojačanu policijsku saradnju duž granica, kao i podršku Srbiji kada je u pitanju deportacija migranata u njihove matične zemlje.

„Mi ćemo direktno podržati Srbiju da izvrši repatrijaciju i ne samo da podrži tehničko znanje, već i učinimo sve što je potrebno i finansijski ih podrži“, rekao je Nehamer.

Austrijski kancelar je pohvalio najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja godine svoju viznu politiku uskladiti sa Evropskom unijom — Srbija je zemlja kandidat za EU, ali još nije članica — kako bi bezvizni režim sa nekim ne- Zemlje EU se više ne koriste u svrhe migracije.

„Tako ćemo sprečiti situaciju da neko koristi Srbiju kao zemlju dolaska, ali ne zbog svojih stvarnih potreba, već za ilegalnu migraciju ka zapadu“, rekao je Vučić.

Mađarski predsjednik Viktor Orban pozvao je na sveobuhvatnu političku promjenu u pristupu migraciji i predložio tzv. hot spot centre van Evropske unije gde bi trebalo da se obrađuju zahtjevi za azil. On je dodao da „uopšte nismo zadovoljni situacijom koja se razvila“.

Taj postupak bi, međutim, ugrozio nacionalne zakone nekih evropskih zemalja, među kojima je i Nemačka, koja je svojim ustavom zacrtala pravo svakog stranca da podnese zahtev za politički azil i da se njegov ili njen zahtjev pojedinačno proverava tokom boravka u zemlji.

Među migrantima nedavno pritvorenim u Austriji koji su podneli zahtev za azil kako bi izbegli trenutnu deportaciju, Indijci su činili najveću grupu u septembru, prema vladinim podacima.

Indijcima nije dozvoljeno da uđu u EU bez vize, ali su iskoristili mogućnost da putuju u Srbiju u koju mogu da uđu bez vize. Odatle mnogi pokušavaju da se domognu zapadnoevropskih zemalja uz pomoć trgovaca ljudima.

Sastanak u ponedeljak u glavnom gradu Mađarske usledio je nakon najava Češke i Austrije prošle nedelje da će pokrenuti privremenu graničnu kontrolu na svojim prelazima sa Slovačkom kako bi sprečili ulazak migranata.

Pored sastanka u Budimpešti, ministri unutrašnjih poslova Austrije, Češke, Mađarske i Slovačke pozvali su u ponedeljak Evropsku uniju da bolje zaštiti spoljne granice kako bi se obuzdao najnoviji porast migracija.

„Suočavamo se sa problemima koji pogađaju cijelu Evropu“, rekao je Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke.