Na Kosovu je zapaljeno nekoliko srpskih automobila koji su promjenili tablice na kosovske

Na Kosovu je zapaljeno nekoliko srpskih automobila koji su promjenili tablice na kosovske

U protekla dvija meseca na delimično priznatom Kosovu zabeleženo je najmanje osam slučajeva paljenja automobila kosovskih Srba koji su promjenili srpske registarske tablice u kosovske u skladu sa novim pravilima o prelasku granice, prenosi Balkan insajt.

Prema riječima kosovskih policajaca, u poslednja dva meseca nepoznata lica su najmanje osam puta palila automobile, kuće i privatnu imovinu kosovskih Srba u severnim opštinama u kojima većinu čine kosovski Srbi.

Kosovske vlasti su te napade opisale kao ciljane napade podmetanja požara od strane „ilegalnih subjekata“ na severu zemlje sa većinskim srpskim stanovništvom, sa ciljem da unesu strah i zastraše Srbe da ne koriste kosovske registarske tablice.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak rekao je u utorak da je tokom sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem u Briselu pre svega razgovarao o pitanju registarskih oznaka.

„Hitno moramo da pronađemo rešenje kako bismo obezbedili bezbednost i stabilnost na terenu. Bilo kakva eskalacija ili nasilje je neprihvatljivo“, rekao je Lajčak.

Tenzije između Prištine i Beograda su porasle otkako je kosovska vlada najavila obavezan prelazak srpskih vozača na kosovske registarske tablice, što Srbija smatra neprihvatljivim.

Kao odgovor, kosovski Srbi su najavili prestanak učešća u državnim organima i policiji na severu Kosova, počevši od policije. Načelnici opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavič i Zvečan podneli su 5. novembra ostavke.

Evropska unija smatra da su Srbija i Kosovo na ivici opasne krize i poziva obe strane da ispune svoje obaveze u dijalogu Beograda i Prištine.