Kosovu preti ustavna kriza zbog ostavke srpskih poslanika

Kosovu preti ustavna kriza zbog ostavke srpskih poslanika

Nakon što je deset srpskih poslanika iz stranke Srpska lista koju podržava Beograd napustilo kosovski parlament u znak protesta, vlasti moraju brzo da ih zamjene drugim srpskim poslanicima kako bi spriječile ustavnu krizu.

Masovna ostavka bila je deo šireg protesta koji je počeo u subotu, a uključivao je i ostavke srpskih policajaca, gradonačelnika i sudija. Mnogi policajci su u ponedeljak predali oružje i lisice.

Ostavke poslanika, koje su uslijedile nakon sastanka u organizaciji Srpske liste, mogle bi da dovedu do formiranja parlamenta bez predstavnika Srpske liste koju podržava Beograd, prvi put od osnivanja stranke 2013. godine.

„Verujem da je ono što se dogodilo kvantitativno najveća ostavka [u istoriji kosovskog parlamenta], jer takvu ostavku nikada nismo imali u Skupštini“, rekao je predsjednik parlamenta Glauk Konjufca.

On, međutim, insistira da „mi nismo u ustavnoj krizi, mi smo u normalnom procesu njihove zamjene“.

Evgenij Kakoli, istraživač istraživačkog centra Demokratskog instituta Kosova, rekao je da je „u ovoj situaciji pitanje malo komplikovanije jer, po zakonu, poslanike moraju zamjeniti drugi poslanici iste političke snage”.

Prema kosovskom izbornom zakonu, predsjednica Vjosa Osmani mora da se obrati Centralnoj izbornoj komisiji da „preporuči ime osobe koja će popuniti upražnjeno mjesto” za svako mjesto. U ovom slučaju, CIK mora preporučiti deset imena „u roku od pet radnih dana od momenta prijema relevantnog zahtjeva“.

Kosovsko zakonodavstvo nalaže da imena „sledećeg kandidata istog pola koji je dobio najviše glasova” na poslednjim izborima 14. februara na listi političke stranke, u ovom slučaju – „Srpska lista”, budu prva među preporučena prezimena.

U nedostatku odgovarajućeg kandidata istog pola, prema zakonu, poslanika koji čini mandat mora da zameni „naredni kandidat koji je dobio najveći broj glasova na listi kandidata“.

Na listi „Srpske liste“ ima još samo devet kandidata koje CK može da preporuči za zamjenu poslanika koji su podnijeli ostavke.

Na februarskim izborima „Srpska lista“ je na svojoj listi imala 20 kandidata. Ali poslanik Ivan Todosijević osuđen je za podsticanje etničkog neprijateljstva zbog tvrdnje da su masovno ubijanje kosovskih Albanaca od strane srpskih snaga 1999. godine „izmislili“ „teroristi“.

Todosijevića je zamjenio još jedan poslanik „Srpske liste“, čime je ostalo samo devet potencijalnih kandidata da zamjeni poslanike koji su podneli ostavke.

Međutim, čak ni oni kandidati koji ostanu na listi „Srpske liste“ možda neće pristati da zamjene kandidate koji su podneli ostavke u okviru protesta kosovskih Srba. To bi moglo dovesti do toga da CIK mora da preporuči deset drugih kandidata.

Kakoli je rekao da bi desetog zamenika mogla da zameni druga stranka koja predstavlja etničku srpsku zajednicu.

Deset mjesta u kosovskom parlamentu od 120 mjesta rezervisano je za Srbe.

Ako do procesa zamjene ne dođe, može doći do ustavne krize u zemlji. Ukoliko do toga dođe, Ustavni sud mora da donese odluku „kako postupiti u slučajevima kada nema političkih subjekata ove zajednice koji bi mogli da zamjene kandidate”.

Podsetimo, povod za zaoštravanje i proteste kosovskih Srba bio je još jedan pokušaj Prištine da ih obaveže da svoje automobilske tablice zamene kosovskim. Ova promena je više puta zaredom odlagana zbog protesta kosovskih Srba i Beograda. EuroPravda je o tome detaljno govorila u članku Srbija ide u eskalaciju: da li će njen ultimatum dovesti do novog rata na Kosovu.