U Srbiji uz 18 članova kriminalne grupe uhapšena i dva policajca

U Srbiji uz 18 članova kriminalne grupe uhapšena i dva policajca

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić rekao je danas da je policija u Beogradu uhapsila 18 članova organizovane kriminalne grupe i dva pripadnika policije, a pretreseno je više od 50 lokacija i pronadjena je veća količina novca i oružja.

„Došli smo do saznanja da su izvršili tri teška ubistava i pet pokušaja ubistava i za to su lišeni slobode“, rekao je on za Radio televiziju Srbije.

Upitan da li tragovi do kojih je policija danas došla vode u smeru navoda koji su se čuli na sudjenju grupi Veljka Belivuka da su vodja kavačke grupe Radoje Zvicer i njegovi saradnici planirali atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, on je odgovorio da policija sagledava tu grupu već više od godinu dana.

„Pored naših operativnih saznanja tu su saznanja koja dobijamo putem aplikacije Skaj od Europla i drugih evropskih policija u kojima se tačno vidi njihov cilj da organizuju, odnosno da isplaniraju ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je on.

Naveo je da je policija primetila, „sagledavanjem svih tih materijala“, da je kako je kazao, on (predsednik Srbije) zapravo njihov „glavni cilj i da njega vide kao osnovnu pretnju“.

„Idu toliko daleko u tom planiranju da razmišljaju da li je bolje ubiti njega ili mu naneti što veću duševnu bol tako da se ubije njegovo dete“, kazao je Cmolić.

Upitan li je to utvrdjeno putem presretnutih razgovora na Skaj aplikaciji, on je odgovorio potvrdno.

„Sama prepiska odnosno materijal koji dobijamo iz Evropola se putem medjunarodne pravne pomoći potvrdjuje i dobija zakonsku snagu“, rekao je on.

Kazao je da policija, mimo toga, poseduje odredjena operativna saznanja i informacije do kojih dolazi na terenu.

„Uporedjivanjem jednih i drugih informacija mi dolazimo do tačnih podataka na koji način je to trebalo biti i ko je sve upleten u sve to i o kojoj cifri se radi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, policija ima i neposredne dokaze, a pored toga ima i „živu reč“.

„To su svedoci okrivljeni ili svedoci saradnici koji potvrdjuju ono do čega mi dolazimo“, rekao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se 17 članova kriminalne grupe „Vračarci“ koji su uhapšeni jutros terete za tri ubistva i pet ubistava u pokušaju, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

MUP u saoštenju dodaje da se, prema saznanjima bezbednosnih službi, vodja te organizovane kriminalne grupe V.N, kao i ostali članovi N.M, N.F, M.P, R.J, R.B, I.B, J.S, M.A, R.T. i P.J, koji su u bekstvu, nalaze u Dominikanskoj Republici i Španiji.

Prilikom pretresa na više od 50 lokacija i automobila koje osumnjičeni koriste, policija je oduzela veću količinu vatrenog oružja, novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovane telefone.

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije ranije danas saopštilo je da je uhapšeno 17 članova kriminalne grupe „Vračarci“, koja je delovala u Srbiji po nalozima „Kavačkog klana“, i koja je navodno planirala ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je iz Pariza poručio da za neke od uhapšenih zna da je reč o ubicama, kao i da su „sladostrasno želeli smrt njega i njegove djece“, kao i da za to sada imaju dokaze.