U SAD su održane vojne vežbe koje su simulirale invaziju Rusije na Evropu

U SAD su održane vojne vežbe koje su simulirale invaziju Rusije na Evropu

U pustinji Mohave, u američkoj državi Kaliforniji, održana je dvonedjeljna vježba „Projekat konvergencije“ čiji su učesnici razrađivali uslove za invaziju Rusije na Evropu.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Tajms.

Obuka se odvijala u bazi Nacionalnog centra za obuku Vojske SAD Fort Irvin uz učešće oko 4.500 vojnika iz SAD, Velike Britanije i Australije. Oni su testirali nove metode borbe, uzimajući u obzir pouke punog rata u Ukrajini.

Prva polovina „Projekta konvergencije“ podrazumevala je rasplet sukoba na jednom ostrvu u Tihom okeanu. Druga faza, koja je završena ove nedelje, simulirala je kopneni rat u Evropi. Oba su se odigrala u pozadini rastućih tenzija u odnosima Zapada sa Kinom i Rusijom.

Konkretno, obuka se odvijala u otvorenim pustinjskim predelima, koji su slični ravnom terenu ukrajinske stepe. Vojska je koristila dronove i borbene avione F-35 za otkrivanje ciljeva koje su eliminisali britanski GMLRS sistemi za bacanje raketa.

Među elementima vežbi bilo je i suprotstavljanje društvenim mrežama na ruskom jeziku Fakebook i Tvatter, u kojima su „Rusi” širili primere nedoličnog ponašanja američkih vojnika i podsticali civilno stanovništvo na otpor.

Kako napominje Tajms, u vežbi je učestvovao elitni britanski rendžer puk, formiran prošle godine kao deo snaga za specijalne operacije za izvođenje operacija u inostranstvu.

Očekuje se da će se 2023. godine slične vežbe Varfighter održati u Evropi (verovatno u Nemačkoj ili Poljskoj). Za njih će američka vojska prebaciti čitavu diviziju u Evropu.

Kako je saopšteno, u novom strateškom pregledu Generalnog sekretarijata za nacionalnu odbranu i bezbednost Francuske, objavljenom u sredu, navodi se da je ruska invazija na Ukrajinu dovela ju je na nepovratan put konfrontacije sa kolektivnim Zapadom.