Đukanović treći put u trci za predsjednika

Đukanović treći put u trci za predsjednika

Predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) Milo Đukanović biće kandidat te stranke na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, preneli su danas podgorički mediji.

Glavni odbor DPS-a prihvatio je jednoglasno danas prijedlog predsedništva te stranke da Đukanovića izabere za predsedničkog kandidata.

DPS je odredio kandidata dva dana uoči isteka roka za dostavljanje kandidatura Državnoj izbornoj komisiji (DIK) i nakon što su ostale partije nominovale svoje kandidate.

Đukanović je dužnost predsednika države obavljao u dva mandata, a sedam puta je biran za premijera. Tri puta se povlačio sa državnih dužnosti i vraćao.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 19. mart, a rok za predaju kandidatura ističe u nedelju, 26. februara.

Državna izborna komisija je do sada prihvatila kandidaturu lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i funkcionerke Socijadlemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

Kandidature za predsednika države najavili su lider Demokrata i nekadašnji predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i zamenik predsednika Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović.

Prethodno je DIK odbila kandidaturu lidera Pokreta „Evropa sad“, nekadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića, nakon što je javno objavljeno da nezakonito ima srpsko državljanstvo i prebivalište u toj državi.

Predizborne ankete koje su objavili mediji, pokazuju da Crna Gora neće dobiti predsjednika u prvom krugu.