Bečić kandidat Demokrata na predsjedničkim izborima 19. marta

Bečić kandidat Demokrata na predsjedničkim izborima 19. marta

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kandidat je te partije na predsedničkim izborima u Crnoj Gori zakazanim za 19. mart, odlučio je večeras Glavni odbor te stranke.

Glavni odbor Demokrata je tu odluku doneo jednoglasno, preneli su podgorički mediji.

Bečić je nakon sednice Glavnog odbora stranke, naveo da je kao predsednički kandidat „spreman da se bori za svoju zemlju i narod, državnost, jedinstvo… sve vere i nacije“, preneli su mediji.

„Verujem da ćemo mi, protivnici bivšeg režima, biti poslednji narod koji se branio od svog predsednika“, kazao je Bečić.

On je u obraćanju pomenuo pokojnog mitropolita SPC Amfilohija i uz napomenu da mu je bio „jedan od najiskrenijih i najodanijih prijatelja i duhovnika“ podsetio na ono što je rekao na njegovoj sahrani.

„Rekao sam tada: ‘Nadam se da ćeš biti poslednji vladika koji je branio crkvu od dela svog naroda’, a sada nastavljam i ističem, verujem da ćemo mi protivnici bivšeg režima biti poslednji narod koji se branio od svog predsednika“, rekao je Bečić.

On je pozvao građane da mu se pridruže u „borbi za zemlju, narod i budućnost“.

„Neka naša borba bude borba za ono što je ispravno, humano i dobro za sve vas a ne za nekog od nas, jer to je poštenje. Samo zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za sebe i buduće generacije“, rekao je Bečić.

On je obećao da će „obnoviti čast u politici i pobediti svađe i obmane“, ali i da će voditi zemlju „s integritetom, čašću i karakterom“.

Bečić je od parlamentarnih izbora 2020. godine i promene vlasti u Crnoj Gori, do februara prošle godine bio predsednik Skupštine Crne Gore, a te dužnosti je razrešen posle pada vlade nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića.

Državna izborna komisija do sada je utvrdila kandidature lidera Nove srpske demokratije (NOVA) Andrije Mandića i funkcionerke Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na predsedničkim izborima biće lider te stranke Milo Đukanović, odlučio je ranije danas Glavni odbor te partije.

Kandidaturu za predsednika najavio je i zamenik predsednika Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović.

Prethodno je Državna izborna komisija (DIK) odbila kandidaturu lideru tog Pokreta, nekadašnjem ministru finansija Milojku Spajiću, nakon što je objavljeno da nezakonito ima srpsko državljanstvo i prebivalište u toj državi.

Predsednički izbori zakazani su za 19. mart, a krajnji rok za predaju kandidatura je 26. februar.

Predizborne ankete koje su objavili mediji pokazuju da Crna Gora neće dobiti predsednika u prvom krugu izbora.