U Danskoj se bira parlament

U Danskoj se bira parlament

U Danskoj se 1. novembra održavaju parlamentarni izbori,  prenosi TV2.

Glasanje će početi u 8 časova po lokalnom vremenu i trajaće do 20 časova. Pošto je 1. novembar dan žalosti za poginulima na moru na Farskim ostrvima, tamo su izbori održani 31. oktobra i dva mandata sa ostrva osvojili su predstavnici konkurentskih socijaldemokrata i konzervativaca.

Glavna intriga izbora je da li će liderka socijaldemokrata i aktuelna premijerka Mete Frederiksen uspeti da zadrži vlast.

Frederiksen je bila prinuđena da raspiše izbore kada je levičarska partija koja je podržavala njenu manjinsku vladu povukla podršku njenoj vladi i rekla da želi „široku koaliciju sa strankama sa obe strane političkog centra“ kako bi zemlju vodila kroz teška vremena.

Ali u političkom pejzažu Danske, podeljenoj između 14 partija, i Frederiksenov levičarski Crveni blok, sa oko 49%, i rivalski desničarski Plavi blok, sa 41%, izgleda da je malo verovatno da će osvojiti 90 mesta potrebnih većini u 179. -sedište parlamenta.

U sredini partijskog spektra je Lars Løkke Rasmussen, bivši premijer koji je ove godine napustio liberale desnog centra da bi formirao Umerenu stranku, koja je porasla u anketama od svog formiranja u junu i postala treća stranka u zemlji .

Rasmusen nije rekao da će podržati bilo koji od glavnih blokova, ali ako se predviđa da će Umerena partija dobiti oko 10% glasova, njenih 20-ak članova održaće odnos snaga u parlamentu.

Analitičari kažu da bi mogao da iskoristi svoj uticaj nakon izbora da formira široku koaliciju umerenijih partija iz crvenog i plavog bloka, nešto što Danska nije videla od 1978. godine.

Umereni su „spremni da rade sa kandidatom koji će promovisati najširu saradnju oko centra za sprovođenje neophodnih reformi“, uglavnom u oblastima kao što su zdravstvo i penzije, rekao je član stranke Jakob Engel-Šmit.

Ali mnogi posmatrači sumnjaju da Rasmusen, koji je bio premijer od 2009. do 2011. i ponovo od 2015. do 2019. i poznat je kao posebno težak pregovarač, može biti u trci za sam vrh, ili možda čak i za najviši položaj.

I Rasmusen i Frederiksen su rekli da veruju da nestašice energije, ogromna inflacija i bezbednosni problemi izazvani ruskim ratom protiv Ukrajine znače da bi zemlji najbolje služila široka koalicija.

Sa anketama koje pokazuju da Danci postavljaju bezbednost i odbranu više nego bilo kada u poslednje tri decenije, Frederiksenova stranka je pokrenula reklamnu kampanju širom zemlje pod sloganom „Bezbedno u nesigurnim vremenima“.

Premijerka je dobila pohvale jer je vodila Dansku kroz pandemiju, ali njena popularnost je opala, delom zbog odluke da se uništi čitava populacija od 15 miliona minka zbog straha da bi varijanta Covid-19 pronađena u njima mogla da pređe na ljude.