U 18 država nemamo ambasadore

U 18 država nemamo ambasadore

Crna Gora u ovom trenutku nema ambasadore u 18 država, pokazuju podaci Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Po podacima sa sajta MVP, ambasadore nemamo u Albaniji, Argentini, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kini, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.Kada je u pitanju Austrija, Crna Gora trenutno nema akreditovanog ambasadora. Do imenovanja novog ambasadora, Ambasada funkcioniše na nivou otpravnika poslova. Počasni konzul Crne Gore u Ajzenštatu je Karl Fink, dok je Reindl Hubert počasni konzul u Insbruku.

U nekim državama, iako imamo ambasadore u punom mandatu, crnogorskim državljanima nije lako da ostvare neka prava. U nekim državama, recimo, ne priznaju se naše vozačke dozvole. 

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik države postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Ranije je veliki dio crnogorskih ambasadora postavljen po političkom principu iako prema Zakonu o vanjskim poslovima, lica koja nijesu karijerne diplomate već političari ili javne ličnosti, mogu činiti najviše 30 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Smjena velikog broja ambasadora koje je postavila Đukanovićeva vlast, bio je jedan od prvih poteza 42. Vlade bivšeg premijera Zdravka Krivokapića. S druge strane, šef države Milo Đukanović odbio je da da saglasnost za većinu ambasadora koje je predlagala vlada. 

Situacija ni danas, skoro dvije godine od imenovanja prve Vlade bez DPS-a, nije mnogo drugačija. 

Takođe, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić nedavno je razriješen u parlamentu, iako je Vlada od 19. avgusta u tehničkom mandatu.

izvor RTCG