U Bugarskoj se prevrijemeni parlamentarni izbori održavaju peti put u dvije godine

U Bugarskoj se prevrijemeni parlamentarni izbori održavaju peti put u dvije godine

Građani Bugarske u nedelju su počeli da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima, petim u poslednje dve godine usred stalne političke krize, prenosi BGNES.

Skoro 6,6 miliona registrovanih birača ima pravo glasa, što je počelo u 7.00 po lokalnom vrijemenu, a izlaznost na prošlim izborima bila je oko 40%.

U samoj Bugarskoj možete glasati na 9.366 biračkih mesta, od kojih je više od 1.600 u glavnom gradu Sofiji, a još 245 u inostranstvu. Glasanje će se nastaviti do 20.00 časova, ali ako na biračkim mestima budu redovi, oni će nastaviti da rade najviše do 21.00.

Glavni kandidati za parlamentarnu većinu su dvije koalicije – blok desničarskih partija GERB, na čelu sa bivšim dugogodišnjim premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, i novoformirana koalicija prozapadnih partija „U toku promena“ i „ Demokratska Bugarska“ („PP-DB“).

Poslednje ankete pokazuju da će oba bloka pobediti na izborima sa približno istim rezultatom: „PP-DB” predviđa 27,5 odsto glasova, a GERB 25,5 odsto. Pored toga, krajnje desničarska proruska partija „Renesansa” predviđa najveći rezultat u istoriji svog postojanja – više od 13%.

Posmatrači se slažu da koalicija u 49. sazivu bugarskog parlamenta neće biti formirana bez ujedinjenja dva najveća konkurentska bloka. Ali GERB ima negativnu reputaciju zbog korupcionaških skandala svog lidera Borisova, a „PP-DB” nikada nije uspela da se dogovori o uslovima koalicije posle poslednjih izbora u septembru 2022. godine.

Takav scenario ugrožava politiku Bugarske prema Ukrajini, pošto u odsustvu koalicije zemljom upravlja tehnička vlada koju je imenovao predsednik Rumen Radev, koji je ranije izrazio skepticizam u pogledu oružane podrške Kijeva.

To takođe ugrožava planove Bugarske da se pridruži evrozoni u bliskoj budućnosti i efikasno iskoristi pomoć Evropske unije za oporavak od pandemije COVID-19.