Danas glasamo za predsjednika u drugom krugu izbora

Danas glasamo za predsjednika u drugom krugu izbora

Od 7h Crnogorci su počeli da glasaju za dva kandidata – aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića i 37-godišnji Jakov Milatovič.

Đukanović je u prvom krugu izbora 19. marta osvojio 35,37 odsto glasova, a Milatović 28,92 odsto, što je dovelo do drugog kruga, pošto nijedan od kandidata nije dobio podršku od najmanje 50 odsto glasova.

Đukanović je vladao Crnom Gorom kao predsjednik ili premijer 33 godine, od početka raspada Jugoslavije. On i njegova stranka dugo su optuženi za korupciju i veze sa organizovanim kriminalom. Ipak, ulazak zemlje u NATO i ulazak u Evropsku uniju su povezani sa Đukanovićem.

Rival aktuelnog crnogorskog predsednika Milatović, ministar ekonomije u prošloj vladi, obećava borbu protiv mita, podizanje životnog standarda i jačanje veza i sa Evropskom unijom i sa Srbijom.

Dva sata nakon zatvaranja biračkih mjesta u Crnoj Gori u 20 časova po lokalnom vrijemenu, očekuju se prvi nezvanični rezultati socioloških istraživanja.

Nakon izbora predsjednika, u Crnoj Gori će biti održani vanredni parlamentarni izbori koje je Đukanović zakazao za 11. jun. Iako je predsedništvo u zemlji uglavnom ceremonijalno, pobjeda jednog od kandidata povećala bi šanse njegove stranke.