Turska pokušava da ukine veto UN

Turska pokušava da ukine veto UN

Turska želi da Savet bezbjednosti UN bude „inkluzivniji“ i da eliminiše pravo veta stalnih članica, rekao je novinarima u petak ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Čavušogluove primedbe, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, odražavaju dugoročnu politiku Ankare – ali su takođe u skladu sa nedavnim predlozima SAD.

„Smatramo da bi Generalna skupština, Savet bezbednosti trebalo da budu inkluzivniji. Postoje mnoge formule koje dolaze iz različitih zemalja i sve zemlje treba da budu dobro predstavljene ovde“, rekao je Čavušoglu, prenosi državna televizija TRT.

„Naravno, kriterijumi se mogu odrediti prema populaciji, veličini i geografskoj distribuciji svake zemlje. Ali, s druge strane, treba ukinuti i pravo veta“, dodao je ministar spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan godinama je zastupao viziju koju je nazvao „svet je veći od pet“ – misleći na pet stalnih članica Saveta bezbednosti – rekao je Čavušoglu, dodajući da o tome sada govore i drugi svetski lideri.

UN su osnovale na kraju Drugog svetskog rata savezničke sile pobednice, koje su sve dobile stalno mesto u Savetu bezbednosti, sa 10 rotirajućih članova biranih na dvogodišnji mandat. Na turneji po Africi 2021. godine, Erdogan je opisao ovaj aranžman kao nepravedan i zastareo, sa „šačicom zemalja“ koja dominira svetom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tada odbacio tu ideju, rekavši da ako se veto ukine, „UN bi umrle istog dana – pretvorile bi se u Ligu naroda“, nemoćni debatni klub.

Sada, međutim, izgleda da Erdoganova ideja ima barem delimičnu podršku Vašingtona. Američka izaslanica pri UN Linda Tomas-Grinfild nazvala je aranžman Saveta bezbednosti „neodrživim i zastarelim status kvo“. Obraćajući se Generalnoj skupštini ove nedelje, američki predsednik Džo Bajden predložio je proširenje Saveta bezbednosti i ograničavanje veta na „retke, vanredne situacije“.

SAD su koristile svoj veto više od 80 puta, uglavnom u odbrani Izraela.