Poslednji meč Rodžera Federera je poraz u dublu od Rafaela Nadala

Poslednji meč Rodžera Federera je poraz u dublu od Rafaela Nadala

Ovaj dan, ovaj meč, morao je da dođe, naravno, za Rodžera Federera, i za tenis, baš kao što neminovno mora za svakog sportistu u svakom sportu.

Federer se u petak uveče oprostio od poslednjeg takmičenja pre nego što krene u penziju u 41. godini nakon vrhunske karijere koja je uključivala 20 grend slem titula i ulogu državnika. Svoje dane kao profesionalni igrač završio je porazom u dublu zajedno sa svojim dugogodišnjim rivalom Rafaelom Nadalom za tim Evrope u Lejver kupu protiv Frensis Tiafoa i Džeka Soka iz tima svijeta.

Istina je da pobjednici, statistika i skor (OK, za zapisnik je bilo 4-6, 7-6 (2), 11-9) nisu bili bitni, i da su svi bili potpuno van boda. Povod je, uostalom, bio i sam ispraćaj. Ili, bolje, oproštaj, množina: Federer tenisu, navijačima, svojim takmičarima i kolegama. I, naravno, svaki od tih entiteta se oprašta od Federera.

Kada se meč, a time i njegovo vreme u profesionalnom tenisu, završio, Federer je zagrlio Nadala, zatim Tijafoa i Soka. A onda je Federer počeo da plače dok je išao da pozdravi ostale članove tima Evrope. Dok su kaskade pljeskanja i povika naklonosti dopirali sa tribina, Federer je stavio ruke na kukove, grudi su mu se dizale. Zatim je rekao: „Hvala vam“, dok je aplaudirao gledaocima koji su skandirali: „Idemo, Rodžer! Idemo!“ u završnim trenucima utakmice koja je trajala više od dva sata i završena oko 12.30 časova.

Švajcarska zvezda je prošle nedelje saopštila da će trodnevni timski turnir, koji je osnovala njegova kompanija za upravljanje, biti njegov poslednji događaj pre odlaska u penziju, a zatim je jasno stavio do znanja da će duel biti njegov poslednji meč. Njegovo hirurški sanirano desno koleno — poslednja od tri operacije usledila je ubrzo nakon poraza u četvrtfinalu Vimbldona u julu 2021. godine, koji će biti upisan kao njegov poslednji zvanični meč u singlu — nije u formi koja bi mu dozvolila da nastavi.

„Za mene lično, (bilo je) tužno u prvom trenutku, kada sam zaključio da je to najbolja odluka“, rekao je Federer u intervjuu za Asošijeted pres ove nedelje o svojim emocijama kada je shvatio da je vreme da ode. . „U početku sam to nekako držao, a onda sam se borio. Ali mogao sam da osetim bol.”

Nekoliko sati pre meča u petak, Federer je tvitovao: „Učinio sam ovo hiljadama puta, ali ovaj se oseća drugačije. Hvala svima koji dolaze večeras.”

Bilo je poetično da je Federer zatvorio stvari tako što je delio teren sa Nadalom, koji je često bio neprijatelj na terenu, ali je postao prijatelj van terena.

Pre Federera, muška ocena za većinu velikih teniskih šampionata bila je 14 od strane Petea Samprasa. Federer je prošao iznad toga, sakupivši osam na Vimbldonu, šest na Australijan openu, pet na Otvorenom prvenstvu SAD i jedan na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Njegov značajan rezime uključuje ukupno 103 trofeja u pojedinačnoj karijeri, 310 nedelja na prvom mestu ATP rang-liste, titulu u Dejvis kupu i olimpijske medalje. Osim njegove elegancije i efektivnosti na terenu, Federer je viđen kao teniser državni čovek, neko čija je ogromna popularnost pomogla da natera obožavaoce u sport.